Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEvropa

December 16, 2015

Češka: Vojska će bez milosti sa granice vraćati izbjeglice

More articles by »
Written by: admin

Predsjednik Češke Miloš Zeman kaže da su hrišćanska i islamska kultura nespojive i da Evropa treba da poštuje vjeru muslimana sve dok ostanu kod kuće

“Polazim od toga da moramo da poštujemo muslimanske zemlje. Neke su liberalnije, neke manje liberalne, ali poštujmo njihovu vjeru sve dok njihovi stanovnici ne dolaze u Evropu, jer ako oni dolaze u Evropu, onda dolazi do kontakta dvije po mom mišljenju nespojive kulture”, rekao je Zeman.

Zeman je naglasio da ne želi uopšte da vrednuje koja kultura je viša koja niža, ali da je ključni argument to da su nespojive, a kao dokaz te tvrdnje naveo je da islamski imigranti nigde i nikada u Evropi nijesu uspjeli da se asimiliraju.

“Slažem se sa Robertom Ficom koji je izjavio da dok je on premijer neće biti nijednog ilegalnog imigranta na teritoriji Slovačke. Naglašavam tu riječ ‘ilegalnog’ zato što prelazak državne granice bez potrebnih dokumenata, ukoliko nijeste iz Evropske unije, jeste krivično djelo. Ako znate za Dablinski sporazum onda znate da azil tražite u prvoj bezbjednoj zemlji što nije ni Češka ni Slovačka. To može da bude Grčka, može da bude Italija. Cijela tragedija je u tome što ni Grčka ni Italija nijesu bile u stanju da rješavaju taj problem”, rekao je Zeman.

Recept za suočavanje sa izbjegličkom krizom za zemlje poput Češke ili Slovačke koje nijesu prve bezbjedne na izbjegličkoj trasi, prema riječima Zemana jeste to da na svoje nacionalne granice postave pored policije i vojsku i bez milosti odmah sa granica vraćaju izbeglice i imigrante.

“(…) Ako želimo da pomognemo (pravim izbjeglicama) trebalo bi da im pomažemo u njihovoj zemlji tako što ćemo dati šansu da nađu posao. Pomoći im da naprave farmu, manju fabriku da se stvore radne mjesta. Dolaze i imigranti iz zemalja gdje se ne ratuje pa čak i iz Evrope – sa Kosova i iz Albanije”, rekao je Zeman.

Češki predsjednik objasnio je u intervjuu slovačkoj agenciji i svoju nedavno kontroverznu izjavu da ”Islamska država” sprema napad na Prag, zbog čega su ga ostali najviši zvaničnici optužili da bez potrebe sije paniku među Česima.

“Ti napadi su bili i naivno je pretpostavljati da će prestati posebno sada kada broj muslimanskih imigranta u Evropi raste. To je procjena zasnovana na jednostavnoj analogiji. Znači ”Islamska država” i njene pristalice nastojaće da privuku pažnju. To što se nedavno desilo u Francuskoj bilo je masovno ubistvo. Političar se ili trgne tek onda kada se u njegovoj zemlji desi teroristički napad, što je prokleto kasno, ili djela blagovremeno tako da se za tu opasnosti pripremi”, rekao je Zeman.


 

IZVOR: BETA

Foto: Beta, APAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore