Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEvropa

December 28, 2015

Česi izabrali “islam” za riječ godine

More articles by »
Written by: admin

“Islam” je riječ koja je obilježila 2015. godinu u Češkoj u kojoj gotovo nema ni muslimana ni muslimanskih izbjeglica, odlučili su Česi u tradicionalnoj anketi dnevnika Lidove novini

Na prvo mjesto u anketi za riječ godine na izmaku, riječ “islam” izbila je zbog straha Čeha od talasa izbjeglica, sudara civilizacija i terorističkih napada. Taj strah izražen je i na čestim demonstracijama protiv izbjeglica koje organizuje neofašistički pokret Blok protiv islama sa prepoznatljivim amblemom, poput saobraćajnog znaka, na kojem je precrtana crna džamija u crvenom krugu.

Česi se islama kao religije plaše više nego samih izbjeglica jer ga izjednačavaju sa terorizmom. Prema posljednjoj anketi agencije Stem čak 80 odsto anketiranih, za sociologe neočekivano sasvim bez veze sa stepenom obrazovanja, plaši se širenja islama u Češkoj u kojoj inače živi prema zvaničnim procjenama svega oko 20.000 dobro integrisanih muslimana.

U dijelu ankete u kojoj su odlučivali čitaoci Lidovih novina riječ godine postala je: “izbjeglica” za koju je glasalo 51 odsto učesnika čitalačke ankete.

Izbjeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike iz ovogodišnjeg talasa zaobilazile su Češku u širokom luku zbog prakse ovdašnjih vlasti da ih ne puštaju dalje nakon nelegalnog prelaska granice već ih smještaju u izbjegličke centre zatvorskog tipa i do 90 dana, oduzimaju novac i mobilne telefone a boravak im policija naplaćuje.

Prinudni boravak u Češkoj na putu u Njemačku jednu četvoročlanu izbjegličku porodicu košta tako oko 1.200 eura mjesečno.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore