Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

May 17, 2016

Vjeternik probijaju CRBC sa jedne, Bemax sa druge strane

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Radovi na izgradnji prve dionice auto-puta Bar-Boljare posljednjih dana su se evidentno zahuktali. Radnici su počeli sa gradnjom mosta Moračica i nosećih stubova, od kojih će glavni biti visok 158 metara. Takođe, svi pripremni radovi, neophodni za početak probijanja brda Vjeternik i gradnje istoimenog tunela su završeni – pišu Dnevne novine

Stanje na terenu prioritetne dionice najbolje oslikavaju razne mašine koje neprestano rade, kao i veliki broj radnika koji su raspoređeni na više lokacija na različitim poslovima. Najveći dio radnika prisutan je na mjestu gdje će biti izgrađen najzahtjevniji objekat na prvoj dionici – most Moračica. U toku je bušenje i betoniranje temelja na kojima će se kasnije graditi noseći stubovi ovog impozantnog objekta.

Paralelno sa ovim radovima, završeni su i pripremni radovi za gradnju tunela Vjeternik. Ovaj projekat biće, kako Dnevne novine sazanju iz više izvora, rađen sa obje strane brda. Sa jedne strane, brdo Vjeternik će početi da probija glavni izvođač radova, odnosno kineska kompanija “China Road and Bridge Corporation” (CRBC), dok će sa druge strane isti postupak obavljati crnogorska građevinska kompanija Bemax.

Tri smjene

Zbog obima radova kako na mostu Moračica, tako i na tunelu Vjeternik, radovi na prioritetnoj dionici će se najvjerovatnije obavljati u tri smjene.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je nedavno građevinske dozvole za gradnju mosta Moračica i tunela Vjeternik.

Ova dva impozantna objekta definitivno će biti primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu, a i šire. Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 kilometar, koliko je duga dionica, nadmorska visina varira od 63 metra do preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na prvoj dionici auto-puta je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 minuta na svega 25 minuta. Radovi su zvanično počeli 11. maja 2015. godine i biće završeni do 11. maja 2019.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore