Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

April 1, 2016

Valdanos zakupljen za samo 4.900 eura

More articles by »
Written by: admin

Javno preduzeće Morsko dobro pozvalo je Arbena Nimanbegovića da kao drugorangirani ponuđač zaključi ugovor o zakupu plaže Valdanos u istoimenoj uvali nakon što je njegov prezimenjak Ljuljzim odustao

Ovim se budvanski sindrom preselio u Ulcinj prvorangirani ponuđači sa astromonskim svotama novca odustaju da bi se oni koji su najmanje ponudili, zahvaljujući referencama, domogli atraktivnih kupališta.

Od ukupno osam pristiglih ponuda za zakup ulcinjske plaže Valdanos, novčana ponuda Ljuljzima Nimanbegovića bila je najveća. Naime, on je za jednogodišnji zakup Valdanosa ponudio nevjerovatnih 145.000 eura, više nego svi ostali ponuđači zajedno, pišu Dnevne novine.

Ponuda ovog Ulcinjanina prvorangirana je, ali je zahvaljujući upravo ovoj astromonskoj cijeni, primjenjujući formulu na koji način se vrši bodovanje, tenderska komisija, kao drugorangiranog verifikovala Arbena Nimanbegovića, koji je ponudio najmanje novca za godišnji zakup od svih ostalih, svega 4.900 eura. Njegova ponuda je dospjela na drugo mjesto i zahvaljujući referencama.

Ljuljzim je prije nekoliko dana obavijestio Morsko dobro da odustaje od svoje ponude, a Javno preduzeće aktiviralo je njegovu bankovnu garanciju od 1.000  eura.

Trećerangirani ponuđač Bećir Kolari, čija je ponuda iznosila 31.111 eura, uložio je prigovor na odluku tenderske komisije na način vrednovanja ponuda, ali je ona odbijena kao neosnovana.

Sličan “scenario” odigrao se prilikom zakupa lijevog i desnog dijela plaže Kamenovo, gdje je prvorangirani ponuđač, čije su ponude bile pola miliona eura i 600.000 eura, odustao, da bi kompanije koje su ponudile neznatno više od početne minimalne cijene bile drugorangirane uz pomoć referenci.

Iako naočigled zakon nije prekršen, dobro poznati način vrednovanja ponuda sa kojim su unaprijed upoznati ponuđači omogućuje da kroz fingiranje ponuda astronomskih svota novca plaže u zakup pripadnu onima koji su ih do tada držali po najnižoj cijeni.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore