Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

March 18, 2016

U Crnu Goru će biti uloženo skoro milijardu eura

More articles by »
Written by: admin
Tags:

U sjeverni, središnji i primorski dio Crne Gore u ovoj godini biće uloženo skoro milijardu eura. Strategijom regionalnog razvoja za period 2014-2020. godine, koju je juče usvojila Vlada, predviđeno je da se u sjeverni region najviše uloži, a najmanje u središnji – pišu Dnevne novine

Na sjeveru će tokom 2016. biti uloženo 585.316.857 eura.

“Ukoliko se iz ukupno planiranih ulaganja izuzme investicija za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo, vrijednosti 246.542.000 eura, planirana ulaganja na nivou Crne Gore iznosila bi 724.852.558 eura. To bi ujedno značilo smanjenje ulaganja u Sjeverni region, ali bi ista i dalje bila najveća u poređenju sa ulaganjima u ostala dva regiona”, navodi se u Strategiji.

Najveći iznos u okviru sredstava državnog budžeta opredijeljenih za ovaj region odnosi se izgradnji prve dionice autoputa, dok će se privatnim kapitalom realizovati projekti u cilju unapređenja energetike i energetske efikasnosti.

Sa druge strane, ukupan iznos sredstava planiran za realizaciju investicija i aktivnosti u središnjem regionu je 173.469.034 eura. Kao i u slučaju Sjevernog regiona, sredstva će i u Središnjem regionu najviše biti uložena za održivi rast kao pravac razvoja i njemu pripadajućim prioritetnim oblastima.

Finansijska sredstva najvećim dijelom biće obezbijeđena putem kredita, što se, kao što je navedeno, uglavnom odnosi na programe kreditiranja i faktoringa Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore. Na drugom mjestu su privatne investicije dominantno u oblasti energetike, zatim sredstva državnog budžeta, dok sredstva iz budžeta lokalnih samouprava, EU fondova i donacija imaju znatno manje učešće u ukupnim ulaganjima.

Planirane investicije i aktivnosti u primorskom regionu su vrijednosti 212.608.666 eura. Isto kao i u slučaju ostala dva regiona, ulaganja u primorskom regionu dominantno će biti usmjerena na održivi rast, posebno na projekte i aktivnosti u cilju zaštite životne sredine i razvoja energetike.

“U skladu s tim, čak 72 odsto ukupnih sredstava opredijeljenih za ulaganja u ovom regionu predviđeno je za održivi rast, 26 odsto za pametan rast i dva odsto za inkluzivni rast. Privatni kapital je dominantan izvor finansiranja planiranih aktivnosti u 2016. godini u primorskom regionu i isti se najvećim dijelom veže sa projekte u oblasti energetike.

Na drugom mjestu su kreditna sredstva, a prisutna su i sredstva državnog budžeta, budžeta lokalnih samouprava, EU fondova i donacija, ali sa znatno manjim učešćem u iznosu ukupnih ulaganja”, ističe se u Strategiji.

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore