Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

March 15, 2016

Proizvodnja hrane sve više doprinosi rastu BDP-a

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Proizvodnja hrane ima važnu ulogu u ekonomiji Crne Gore, što potvrđuje njeno učešće u BDP-u koje je 2014. godine iznosilo 9,71 odsto. S obzirom na realizovane investicije u ovom sektoru tokom 2014. i 2015. godine, procjenjuje se da će se trend rasta učešća ovog sektora u BDP nastaviti, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore PKCG – piše CdM

Pored informacije o privrednim kretanjima u agraru u 2015. godini, razmatrani su Agrobudžet za 2016. godinu, javni poziv za IPARD LIKE 2 i projekt Excellent SME.

“Vrijednost proizvedene hrane iznosila je 561 milion eura, a prednost domaćeg agrara su proizvodnja raznovrsne hrane visokog kvaliteta, a posebno organske”, istakla je sekretarka Odbora poljoprivrede Lidija Rmuš, prezentujući informaciji o privrednim kretanjima.

Ona je navela da su u 2015. godini završeni poslovi vezani za ispunjavanje mjerila koja je Evropska komisija postavila za otvaranje pregovora u poglavljima 11- Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 13-Ribarstvo.

“U 2015. godini kroz Agrobudžet za podsticanje razvoja poljoprivrede opredijeljeno je oko 23 miliona eura, preko MIDAS projekta isplaćeno je 6,4 miliona eura za 651 poljoprivrednika. Kroz IPARD-like1, 291 poljoprivredni proizvođač dobio je bespovratnu finansijsku podršku u vrijednosti od 5,2 miliona. Javni poziv za IPARD-like 2, namijenjen za preradu, u vrijednosti od 5,2 miliona eura bespovratne podrške otvoren je 31. marta i trajaće tri mjeseca. Sa Abu Dabi razvojnim fondom ADMAS potpisan je ugovor o kreditu od 50 miliona dolara, i do sada su potpisana četiri ugovora o kreditiranju crnogorskih kompanija”, navela je Rmuš.

Krajem 2015. godine usvojen je IPARD program do 2020. godine u iznosu od 39 miliona granta za proizvodnju hrane čija će ralizacija početi 2016. godine.

Prodaja i otkup proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u 2015. godini iznosila je 31,6 miliona i veća je 3,8% u odnosu na ostvarenje iz 2014. godine.

Uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2015. godini je iznosio 468,3 miliona eura i manji je za 2,9 odsto, dok je izvoz bio 59,4 miliona eura i u odnosu na prošlu godinu bilježi pad za 36,5 odsto.  U uvozu kao i ranijih godina, najviše učestvuje svježe i rashlađeno meso, zatim pića, mlijeko i mlječni proizvodi i voće i povrće. U 2015. najviše smo izvozili piće, suhomesnate, dimljene i sušene proizvode i cigarete, a ovi proizvodi čine preko 60 odsto izvoza.

Proizvođačima hrane probleme stvaraju spora naplata potraživanja, neadekvatna finansijska podrška banaka i velika konkurencija uvoznih proizvoda.

Privrednici Suad Višnjić – Višnjić commerce, Branko Pejović – Zrnožit i Nedeljko Čović – Bonesa su ukazali na visoke cijene analiza za uvoz sirovine koje su veće nego u regionu, što poskupljuje poslovanje. U odgovoru je predstavnica Centra za ekotoksikološka istraživanja Danijela Šuković, saopštila da cijene odražavaju troškove analiza. Uvažavajući potrebe privrede za čestim kontrolama, od marta CETI primjenjuje novi cjenovnik kojim su cijene niže za 50 odsto, a pozvala je I sve zainteresovane subjekte da sa njima potpišu pojedinačne ugovore.

“Ovo je i te kako pozitivno”, smatra Milutin Đuranović, predsjednik Odbora poljoprivrede i prehrambene industrije jer se, kako kaže, svi moramo tržišno ponašati.

Ivan Mijušković je ukazao na problem plasmana proizvoda po izuzetno niskim cijenama, bilo da se radi o robi iz uvoza čime ovakav način trgovine predstavlja damping, ili nerealno niske cijene (sa negativnim maržama) radi pridobijanja potrošača. Ukazao je na potrebu donošenja zakona o dampingu, kao i antimonopolskog zakona.

Po riječima Milutina Đuranovića u Privrednoj komori, na sjednicama odbora poljoprivrede i trgovine treba definisati predloge za rješavanje ovih problema i procesuirati ih donosiocima odluka.

Potpredsjednica Komore Ljiljana Filipović, komentarišući predloge privrednika kazala je, između ostalog, da nigdje u svijetu ne postoji zakon o antidampingu.

U okviru Zakona o spoljnoj trgovini definisane su zaštitne mjere i postupci koji prethode njihovom uvođenju. Saopštila je da najmanje 50 odsto proizvođača koji posluju u toj djelatnosti treba da podnese dokumentovani zahtjev nadležnom ministarstvu, kako bi tada, nakon izvršenog postupka ispitivanja zaštitne mjere moge biti uvedene. Što se tiče izuzetno niskih cijena pojedinih artikala na domaćem tržištu, prema važećem Zakonu o zaštiti konkurencije saznanja su da nema zloupotreba dominantnog položaja, već da se radi o radnjama konkurencije radi pridobijanja potrošača.

Agrobudžet za 2016. godinu predstavila je Danijela Stolica, direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo u Ministartvu poljoprivrede u ruralnog razvoja. Agrobudžet iznosi 22.672.746 miliona eura od čega je za mjere tržišno-cjenovne politike opredijeljeno 5.700.000 eura, a za mjere ruralnog razvoja 8.690.000.

“Podrška opštim servisima u poljoprivredi iznosi 1.221.328 eura, za socijalne transfere opredijeljeno je 3.300.000, za ribarstvo 348.000, za operativni program zdravstvene zaštite životinja 1.211.400 i program fitosanitarnih mjera 190.018,42eura”, navela je Stolica.

Stolica je pojasnila da su premije u stočarstvu i one za mlijeko ostale na prošlogodišnjem nivou, ali su povećane premije za kvalitet. Dodala je da se podrška proizvođačima daje opremu za čuvanje mlijeka i to u iznosu 50 odsto od investicije.

“Ministarstvo je nastavilo podršku iz nacionalnog budžeta za nabavku stočnog fonda i to u vrijednosti 700.000 eura. Postoji poseban program za sektor pčelarstva. Takođe je i za maslinarstvo značajnije povećana podrška u odnosu na ranije jer nam je cilj milion stabala masline i to je oblast u kojoj najprije možemo biti konkurentni”, kazala je Danijela Stolica.

Blagota Radulović, generalni direktor Direktorata za IPARD plaćanja, u Ministartvu poljoprivrede u ruralnog razvoja je predstavio IPARD LIKE 2 koji je dostupan prerađivačkom sektoru. Ovim projektom je predviđeno da investicije za pomenute svrhe iznose od 25-250.000 eura.

Na sjednici je inicirano je da i za privrednike važi isti princip kod plaćanja struje kao za građane tj 10 odsto niži račun za uredne platiše. Takođe je predloženo da se izjednači cijena vode za građane i privredu.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore