Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

March 21, 2016

Najveće zarade u Sloveniji, najmanje u Srbiji

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Najveća prosječna zarada u prošloj godini na prostoru bivše Jugoslavije isplaćena je u Sloveniji i iznosila je hiljadu eura, dok je najmanja bila u Srbiji 361 eura – piše MINA-business

Prosječna plata u Crnoj Gori prošle godine bila je 482 eura, u Hrvatskoj 747 eura, u Bosni i Hercegovini (BiH) 422 eura, a u Makedoniji 365 eura.

Međutim, kada se pogleda rast prosječne plate u prošloj godini, on je najveći bio u Srbiji.

Prosječna plata u Sloveniji prošle godine porasla je za svega 1,49 eura, u Hrvatskoj za 5,44 eura, a u Srbiji za 34,77 eura, prenosi Capital.ba.

Ekonomista Milan Ćulibrk ocijenio je da je problem u niskom standardu i da nije dovoljno imati najveći rast plata u jednoj godini, ako se kreće sa najnižom osnovicom u komšiluku.

“Tačno je da samo mi imali najveće povećanje prosječne plate, ali ne smije se zaboraviti sa kakvim startom smo se u trku upustili. Ukoliko plate najbrže rastu u Srbiji, a i dalje su najniže u regionu, onda je jasno da imamo problem i da je on u ekonomskoj snazi i moći ove države. Kada se sve to zna, onda podaci o najmanjoj prosečnoj plati i najvećim njenim povećanjem istovremene ne može nikog da iznenadi”, kazao je Ćulibrk.

On smatra da bi u Srbiji na prosječnu zaradu, kao što je to u svim drugim evropskim državama, trebalo da utiču veće plate u privredi, odnosno da bi one morale da budu veće nego u javnom sektoru, ali da to izostaje.

“Srbija je jedna od rijetkih evropskih država u kojoj su plate zaposlenih u javnom sektoru veće nego u privatnom. To nigdje nije slučaj”, zaključio je Ćulibrk.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore