Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

February 12, 2016

Kostić: Realna procjena da će ekonomija rasti po stopi od četiri odsto

More articles by »
Written by: admin
Tags:
Evropska komisija objavila je nedavno zimsku ekonomsku prognozu u kojoj se navodi da će crnogorska ekonomija ove godine rasti po stopi od četiri odsto, te da će biti među tri najbrže rastuće u Evropi u 2016. Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da je projektovana stopa realna, – piše CdM.

Vasilije Kostić

“Imajući u vidu da je crnogorska ekonomija imala u 2015. izuzetno dinamičan rast, veći od četiri posto preliminarno, tako da je realno očekivati da će se taj rast nastaviti i u 2016. i da će stopa rasta možda biti i dinamizirana i veća nego u 2015. Imajući u vidu investicije koje se spovode na primorju kao i one vezane za autoput i multiplikativne efekte tog projekta na ostale sektore, realno je očekivati da se rast nastavi”, kazao je on radiju Antena M.

Kostić takođe dodaje da je onda za očekivati i da će nezaposlenost u našoj zemlji opasti. Ipak, očekuje rast javnog duga.

“Izgradnja autoputa će uticati na sto i realno je očakivati da će javni dug u ovoj i narednoj godini rasti. Ono što je kontra teg tome je da dinamiziramo ekonomski rast, ukoliko rast bude brži od rasta zaduživanja, onda se u relativnom odnosu usporava rast duga. Ministarstvo finansija, prema nekim ranijim izjavama u javnosti, očekuje rast duga i od septembra imaju u planu restgrukturiranje”, objašnjava Kostić.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore