Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

March 30, 2016

“HM Durmitor” i “Agro Carine” ulažu u proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda

More articles by »
Written by: admin
Tags:

U skladu sa objavljenim javnim pozivom, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja  Petar Ivanović potpisao je danas još dva ugovora o kreditiranju projekata u poljoprivredi koji se finansiraju u okviru projekta ADMAS. Ugovori su potpisani sa predstavnicima kompanija “HM Durmitor” i “Agro Carine”

“Danas smo potpisali dva nova ugovora u okviru kreditne linije koju je obezbijedila Vlada Crne Gore, odnosno resorno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Abu Dabi razvojnim fondom. Oba projekta usmjerena su na razvoj stočarstva u durmitorskom kraju. Cilj prvog projekta je revitalizacija farme ovaca na Pišču, opština Plužine, dok je cilj drugog projekta izgradnja moderne farme angus goveda na Žabljaku. Oba projekta nisu usmjerena samo na lokalni razvoj, već dodatno omogućavaju jače uvezivanje poljoprivrede i turizma, generišu potencijal za veći izvoz i što je ne manje važno predstavljaju osnov da korak po korak postanu otkupni centri za dobre domaćine i poljoprivredne proizvođače sa Durmitora. Takođe, oba projekta fokusirana su na proizvodnju kvalitetnih proizvoda i daju svoj doprinos daljem jačanju standarda u poljoprivrednoj proizvodnji”, kazao je Ivanović.

Izvršni direktor “HM Durmitor” Vladimir Kujundžić podsjetio je da se kompanija bavi organskim uzgojem ovaca i proizvodnjom organskog mesa i mlječnih proizvoda. Na farmi trenutno ima 1.000 ovaca, a sva proizvodnja se realizuje kroz sopstvene ugostiteljske objekte.

“Sredstva iz kredita uložićemo u uzgoj angus goveda koja se drže isključivo na paši i od kojih se dobija najkvalitetnije meso. U pitanju je kompletno organska proizvodnja na našem zemljištu koje je već sertifikovano kao organsko”, kazao je Kujundžić. On ističe da je za meso od angus goveda obezbijeđeno tržište, kroz hotelsko turističke kapacitete koje su u vlasništvu kompanije, ali i da postoji odlična tražnja i šire. “Vjerujemo da ćemo ovim projektom podići proizvodnju na veći nivo i da ćemo sa tako visokovrijednim proizvodom izaći na izvozna tržišta, uz zadovoljenje domaćih potreba iz dijela elitnog turizma u Crnoj Gori”, kazao je Kujundžić.

Angus goveda biće nabavljena iz Irske i Kanade. Projektom je predviđen kapacitet farme od 500 grla koja će biti uvežena u nekoliko turnusa, zbog kompleksnosti procedure vezane za nabavku ove vrste.

Povećanje proizvodnje na farmi na Pišču koja je u vlasništvu firme “Agro Carine” takođe, će obezbijediti veću ponudu zdravih, planinskih i tadicionalno proizvodenih proizvoda turističkom tržištu. Direktor Vladimir Popović ističe da će sredstva biti uložena u proširenje kapaciteta farme na Pišču, koja trenutno ima 600 ovaca i 30 goveda.

“S obzirom da smo vlasnici više  restorana, hotela Delfin i novog hotela Park koji će biti otvoren ove sezone, planiramo da proširimo proizvodnju jer imamo siguran plasman. Osim proizvodnje kvalitetnog mesa i mlječnih proizvoda imamo i značajne površine zemljišta na kome uzgajamo krompir i povrće”, kaže Popović, dodajući da će i trgovine imati mogućnost da se snabdiju tradicionalnim proizvodima sa Pišča. Unapređenje proizvodnje na farmi u Pišču značiće i mogućnost većeg otkupa od drugih poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Plužine i okoline.

Potpisnici ugovora izrazili su veliko zadovoljstvo zbog mogućnosti da finansiraju projekate sredstvima iz Abu Dabi fonda za razvoj, jer su, kako su ocijenili, vrlo povoljna, posebno za poljoprivrednu proizvodnju.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja još dva ugovora kroz ADMAS projekat. On je dodao da će Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja biti pouzdan partner svim kompanijama na putu ostvarenja postavljenih ciljeva ADMAS projekta.

“Pored novih radnih mjesta, oba projekta osmišljena su tako da povežu crnogorsko primorje i sjeverni dio zemlje. Na ovaj način konkretno pokazujemo odnos države prema regionalnom razvoju. Želim potpisnicima ugovora da što prije realizuju projekte i da ulažući trud i rad, ostvare i veći profit”, kazao je Ivanović.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore