Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

December 21, 2015

“GMO katastrofa za Srbiju – mutante na referendum”

More articles by »
Written by: admin

Beograd – Ukoliko Srbija dozvoli promet genetski modifikovane hrane, izgubiće dio tržišta vrijedan nekoliko milijardi evra

To bi moglo da znači i novu podjelu u srpskom narodu, jer ćemo zabraniti proizvodnju, a u interesu moćnih multinacionalnih kompanija dozvolićemo uvoz ovakve robe.

Srbija je uradila sve kako bi što prije ušla u Svjetsku trgovinsku organizaciju, nemareći za činjenicu da su 124 opštine i grada usvojili deklaraciju protiv GMO, pišu Večernje novosti.

“Naša zemlja ne smije da mijenja postojeći Zakon o GMO, a državnici moraju narodu da omoguće da se na referendumu izjasni da li je za proizvodnju, promet i upotrebu ovakvih proizvoda”, ističe agroekonomista profesor Miladin Ševarlić, savjetnik Ekonomskog instituta.

“To je demokratska obaveza predsjednika i premijera Srbije, što ćemo i tražiti. Neprihvatanje GMO je u nacionalnom interesu. Ideja da Srbija brže-bolje izađe u susret lobistima koji se nalaze na značajnim državnim funkcijama, jer odatle imaju najviše uticaja, i multinacionalnim kompanijama i da podrži promet GM robe – ravna je katastrofi”, kaže on.

Srbija, smatraju stručnjaci, mora da iskoristi to što su ovi “mutanti” zabranjeni i da plasira konvencionalne i organske proizvode. Profesor Ševarlić ističe da naša šasna leži u soji i kukuruzu, koji nijesu GM, da ih usmjerimo na stočarstvo, pa da plasiramo mlijeko i meso sa oznakom “bez GMO”.

“Ukoliko dozvolimo uvoz GM proizvoda, imaćemo u prodavnicama robu koja će vjerovatno tako biti i obilježena, ali naši građani time ništa ne dobijaju. Ne vidim zbog čega žurimo da uđemo u Svjetsku trgovinsku organizaciju prije nego što i bude izvjesno da ćemo ući u EU. Inače, od svih članica STO, Rusija je jedina koja ima potpunu zabranu svega što ima veze sa GMO”, smatra Ševarlić.

Pravila Svjetske trgovinske organizacije podrazumijevaju da se ne može uvesti zabrana prometa robe za koju nije dokazano da šteti ljudskom zdravlju. I da dozvoljavanje prometa ne znači i dozvolu za upotrebu.

U Ministarstvu poljoprivrede nedavno su rekli da se novim zakonom o GMO ne bave i da on nije na dnevnom redu. Ipak, kako Evropska komisija podsjeća da promet moramo da dozvolimo, stručnjaci u Srbiji upozoravaju da bi izmijenjeni zakon mogao da stupi na scenu već sljedeće godine.


 

Izvor: Novosti.rs

Foto: ThinkstockAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore