Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

May 12, 2016

EBRD: Stopa rasta u ovoj godini četiri odsto

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zadržala je prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na četiri odsto, a u narednoj tri odsto – prenosi MINA-business

Crnogorska ekonomija će, prema najnovijem izvještaju EBRD-a za regionalne ekonomske perspektive u koji je agencija Mina-business imala uvid, u ovoj godini porasti četiri odsto kako gradnja autoputa dobija na zamahu.

“Takođe, rast se očekuje usljed još jedne dobre najave bukinga za turističku sezonu, kao i povećanja privatne potrošnje podržane nedavnim povećanjem zarada u javnom sektoru, penzija i socijalnih davanja, prije nego padne na oko tri odsto u narednoj godini, nakon što se zategne post-izborna vladina potrošnja”, objasnili su iz EBRD-a.

Generalno, analitičari navode da najveći rizik leži na fiskalnoj strani, a zabrinjavajući rast javnog duga u zadnjih nekoliko godina može zahtijevati mjere štednje na drugim mjestima, pogotovo ako oslabe stope ekonomskog rasta.

Analitičari su podsjetili da je prošlogodišnji rast iznosio 3,1 odsto, povećan sa 1,8 odsto u 2014.

“Do povećanja je došlo usljed snažnog priliva stranih direktnih investicija (SDI) i napretka na gradnji velikog projekta autoputa koji finansiraju Kinezi”, kazali su iz EBRD-a.

Sektor turizma je, kako su rekli, imao dobar učinak u prošloj godini, kompenzujući pad u broju ruskih turista povećanjem posjetilaca iz drugih zemalja, posebno regiona zapadnog Balkana.

Ekonomski rast u zemljama jugoistočne Evrope, u koje spada Crna Gora, u prošloj godini bio je skroman, sa oko 2,2 odsto, ali sa značajnom divergencijom individualno po zemljama.

„Sve zemlje imaju pozitivan rast, osim Grčke koja je zabilježila pad od 0,2 odsto BDP-a. Za ovu godinu, prosječan rast za zemlje jugoistočne Evrope projektovan je na 2,4 odsto, sa daljim rastom od 2,9 odsto u narednoj godini podstaknut široko zasnovanim rastom u regionu, uključujući i Grčku“, precizira se u izvještaju.

Najveći rast u regiji, pored Crne Gore, u ovoj godini ima i Rumunija, takođe od četiri odsto. Analitičati prognoziraju Albaniji rast od 3,3 odsto, Makedoniji 3,2 odsto, a Bosni i Hercegovini (BiH) i Kosovu po tri odsto.

Bugarska će rasti 2,5 odsto, Srbija 1,8 odsto i Kipar 1,7 odsto.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Rožaje: Obilježeno 10 godina Savjeta Muslimana Crne Gore (FOTO)

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore svečanom manifestacijom u Rožajama obilježio deset godina postojanja. FOTO: Radio Televizija Rožaje
by admin
0

 
 

10 godina rada: Svečanost Muslimanskog savjeta u Rožajama

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore ima čast i zadovoljstvo da Vas pozove na: SVEČANOST Povodom desete godišnjice postojanja i rada . Rožaje, subota, 8. decembar 2018. godine sa početkom u 18 sati Sala Centra za kulturu R...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori