Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

September 27, 2016

Đukanović u Kolašinu (Foto i video)

More articles by »
Written by: admin
Tags:
Premijer Milo Đukanović izjavio je danas u Kolašinu, da prisustvo prestižnih svjetskih kompanija Westin i Šeraton u ovom gradu još jedan dokaz da Crna Gora ostvaruje viziju jedne od najprestižnijih evropskih turističkih destinacija, i to ne valorizacijom samo primorja, nego i čitave zemlje.

Premijer je danas, zajedno sa ministrom turizma Branimirom Gvozdenovićem, prisustvovao prezentaciji projekata izgradnje Hotela Westin i adaptacije hotela Lipka (budući Hotel Four Points by Sheraton), nakon čega se obratio prisutnima, ne skrivajući zadovoljstvo činjenicom da je Kolašin izabran za mjesto u kojem će svoje luksuzne kapacitete imati svjetski poznati brendovi u turizmu.

“Prezentacija je zaista impresivna. Da je neko prije pola godine rekao da će jedna američka prestižna hotelska grupa biti u Kolašinu sumnjičavo bi vrtjeli glavom. Ali, sada vidimo da je tu da je Šeraton, da je tu Westing i vjerujem da je ovo nešto čemu treba da se raduju svi građani Crne Gore”, istakao je premijer.

Đukanović je istakao da je bilo mnogih prezentacija koje su imale dobre ideje, ali da se na njihovu realizaciju moralo čekati duže.

“Sada vidimo da se ovdje intenzivno radi i da će sredinom decembra hotel Lipka primiti prve goste. Počeli su i radovi na izgradnji Hotela Westin na Jezerinama. Dakle, ostvaruje se naša vizija turističko-ekonomskog razvoja. Crna Gora ima sve predispozicije da bude jedna od najprestižnijih evropskih turističkih destinacija, i to ne valorizacijom samo primorja nego čitave zemlje”, poručio je premijer.

Predsjednik Vlade je istakao kako jedino Crna Gora, od evropskih turističkih destinacija, ima jedan nezamjenjivo vrijedan potencijal – prostor za izgradnju nove turističke ponude.

“Svi oni koji su danas konkurentniji od nas su svoj prostor potrošili i sada se sve svodi na pitanje hoćemo li umjeti da jedinstvene prirodne ljepote, koje naša zemlja ima,  na pravi način valorizujemo i da izgradimo one turističke sadržaje koji će Crnu Goru definitivno  lansirati u sam vrh”, kazao je Đukanović.

On je istakao da na sjeveru počinje da se ostvaruje njihova vizija da visoko kvalitetni turizam nije rezervisan samo za crnogorsko primorje već za cijelu Crnu Goru.

“Čestitam investitorima grupe ARNN, jer je zaista trebalo imati hrabrosti da se sa jednog dalekog terena, kakvi su Azija i Australija, krene dođe do Crne Gore, kao prve destinacije. Mi kao Vlada, a nadam se i lokalna uprava, pružićemo svu neophodnu  podršku da ovaj i svi drugi investitori dobiju sav potrebni servis od naše države, da bi ostvarili ono što su naši zajednički ciljevi, a to su uspjesi ovakvih projekata, ekonomski prosperitet i nova radna mjesta”, poručio je Đukanović sa današnje prezentacije.

A rebrendirani hotel Lipka biće otvoren u decembru, dok se očekuje da žičara i ski staza Kolašin 1600 bude u funkciji za sezonu 2017/2018. Tender za nabavku žičare na Cmiljači biće objavljen uskoro.

 

Kada je riječ o planovima izgradnje ski centra na lokaltetu Žarski, rečeno je da će Vlada nakon izrade investicionog elaborata, kroz Kapitalni budžet predvidjeti sredstva za njegovu realzaciju. Najavljeno je i skoro raspisivanje tendera za projektovanje 20km ski staza Savinom kuku, a već je raspisan tender za rekonstrukciju 5 km postojećeg puta do ovog lokaliteta.

ARNN grupa, novi vlasnik Lipka hotela planira rebrendiranje istog u Four Points by Sheraton, kao i gradnju turističkih kapaciteta pod WESTIN brendom. Rebrendirani hotel Lipka, čije se otvaranje očekuje u decembru će imati 72 sobe uključujući 12 apartmana.

The Westin Kolašin, čije otvaranje je planirano za 2020. godinu, će raspolagati sa 106 smještajnih jedinica.

U djelu valorizacije Đalovića pećine, završena je izrada glavnog projekta za izgradnju putra Bistrica-Manastr Podvrh, koji predstavlja prvi korak u valorizaciji Pećine. Osim toga, planirana je izgradnja žičare od Manastira Podvrh do same Đalovića pećine, a u toku je  izrada Studije turističke valorizacije Pećine sa idejnim uređenjem jednog njenog dijela.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Govozdenović je istakao da je napokon urađena dobra stvar – spajanje turističkih potencijala sjevera i juga, kao i turizma i poljoprivrede.

“Danas smo se uvjerili da se naša strategija razvoja, koju smo postavili prije nekoliko godina, u potpunosti realizuje na terenu. Stojimo ispred hotela Šeraton koji će početi sa radom u decembru. Obišli smo lokalitet “1600” gdje je u toku izgradnja bazne stanice, a vrijednost ove investicije biće oko milion eura. Put koji vodi od skijališta “1450” do “1600” je put koji je ugovoren na oko 2,3 miliona eura. Možemo već najaviti da će za desetak dana  biti potpisan i novi ugovor za izgradnju žičare koja će biti izgradjena tokom sljedeće godine u vrijednosti od 8,7 miliona. Pored toga, biće tu i staza od četiri kilometra i isprojektovane staze od 21 km. Ako podijelimo i dodatnu informaciju, da će privatni investitori raditi dodatnih 18 km staza tokom sljedeće godine, to znaći da će Kolašin za tri godine imati ukupno 56 staza- više nego što to ima Kopaonik”, kazao je Gvozdenović.

Prostorni plan Bjelasice i Komova, podsjetio je ministar, završen je 2010. godine i sada se vide rezultati, koji će Kolašinu obezbijediti da bude jedan od najbrže rastućih gradova u Crnoj Gori.

“Ove i sljedeće godine planiramo da samo za ovu infrastrukturu uložimo preko 10 miliona eura, dok je ukupni investicioni paket samo za Kolašin 22 miliona eura. Projekat Smiljače –Bijelo Polje vrijedan je 21 milion, a Mojkovac – Žarski 27 miliona eura. Tu je uračunata samo turistička infra struktura, staze, skijališta, osnježavanje, vodosnabdijevanje, energetska dostupnost i saobraćajna dostupnost. Nije uračunata investicija koja je vezana za put Lubnica –Berane –Kolašin koja je oko 47 miliona eura”, kazao je Gvozdenović.

Kako je kazao Muhamed Abdul Ali  Čauduri, predsjednik grupe ARNN, veoma su srećni što su njihovu investiciju “donijeli upravo u Kolašin”, i to u sektoru hotelijerstva, gdje njegova grupa posluje u nekoliko zemalja.

“Crna Gora je veoma pozitivna zemlja za investicije. Vaša Vlada nam je pomogla da brzo brzo realizujemo projekat. Sa dobrom podrškom naša grupa može i dalje brzo da investira, ne samo u sektoru hotelijerstva i turizma već i u poljoprivredi, kao i u drugim sektorima. Moj tim vrijedno radi kako bi već prve goste primo sredinom decembra”, poručio je Čauduri.


Izvor: CdM / Dnevne novineAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore