Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

December 10, 2015

Domaći dug snižen za 50 miliona eura

More articles by »
Written by: admin

Ukupan državni dug sa depozitima posljednjeg dana septembra iznosio je 2,15 miliona eura, navedeno je u novom izvještaju Ministarstva finansija.

Pišu: Dnevne novine

Inostrani dug, prema navodima iz izvještaja o kretanju državnog duga, iznosio je 1.975,1 miliona eura, dok je unutrašnji dug bio 329,2 miliona, a depoziti 153,5 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Kako je objašnjeno u Ministarstvu finansija, do povećanja duga došlo je zbog emisije euroobveznica na međunarodnom tržištu, u visini od 500 miliona eura, koje su izdate na period od pet godina, uz kamatnu stopu 3,875 odsto, kao i povlačenja sredstava kineske banke za izgradnju autoputa u ukupnom iznosu od 168 miliona eura (oko 188,8 američkih dolara).

“Prema daljim projekcijama, ne očekuje se da će do kraja godine biti daljih povlačenja. U toku 2016. godine predviđa se da će biti povučeno 205 miliona eura, dok je za naredne godine u pripremi plan realizacije projekta i dinamika povlačenja sredstva”, objašnjeno je u izvještaju Ministarstva finansija.

Ministar finansija Radoje Žugić nedavno je saopštio da je Vlada kada je u pitanju javni dug razmotrila izvještaj Evropske komisije i sugestiju vezanu za generisanje javnog duga po osnovu izgradnje dionice auto-puta.

“Javni dug je prema posljednjem zvaničnom podatku 59,6 odsto BDP a. Naše projekcij su da će do kraja ove godine javni dug iznositi oko 64 odsto, a do kraj a naredne 68,5 odsto BDP-a”, kazao je Žugić.

On je objasnio da to jeste probijanje kriterijuma Mastrihta.

Vlada je, kako je rekao, dužna da shodno Za konu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti nivo deficita i nivo j avnog duga, ukoliko se probiju limi ti, vrati u dozvoljene limite u peri odu od pet godina.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore