Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkonomske teme

January 26, 2016

Do 10.000 eura za nova radna mjesta

More articles by »
Written by: admin
Tags:

U Vladi pripremaju drugi poziv za učešće u projektu dodjele novca za podsticanje investicija

Ministarstvo ekonomije i Sekretarijat za razvojne projekte pripremaju drugi javni poziv za učešće u projektu dodjele novca  za podsticanje direktnih investicija, saopšteno je “Vijestima” iz resora kojim rukovodi ministar Vladimir Kavarić.

Iz Ministarstva nijesu mogli da preciziraju datum kada će poziv biti raspisan, ni ukupan iznos novca  za tu namjenu.

Podsticaji se obezbjeđuju  na osnovu posebne Vladine uredbe kao bespovratna podrška.

Uredba je usvojena 30. januara  prošle godine, a prvi javni poziv je raspisan  šest mjeseci kasnije. Ukupan budžet za podsticanje za prošlu godinu bio je milion eura.

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da je nova uredba usvojena krajem prošle godine i da je promijenjena u odnosu na prvu. Novina je da su blaži kriterijumi za dodjelu novca za investicione projekte kojima se planiraju ulaganja i zapošljavanja u opštinama u sjevernom i središnjem regionu, izuzev Glavnog grada.

“Uzet je u obzir ekonomski status i procenat nezaposlenosti manje razvijenog dijela države i uvažen predlog predstavnika opština tih regiona. Novom uredbom je izmijenjen način vrednovanja pojedinih kriterijuma za dodjelu novca”, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Uredbom je definisano da se finansijski podsticaji mogu dodijeliti domaćim i stranim firmama koje namjeravaju da investiraju najmanje pola miliona eura  i otvore najmanje 20 novih radnih mjesta u periodu od tri godine, koji se smatra investicionim periodom.

Iz Ministarstva su objasnili da se podsticaji mogu dodijeliti i za investicione projekte čija je minimalna vrijednost ulaganja 250 hiljada eura, a kojima se obezbjeđuje zapošljavanje najmanje deset novih radnika u roku od tri godine od zaključivanja ugovora o korišćenju novca.

“Uredba definiše finansijske podsticaje za nove investicije u Crnoj Gori i ima za cilj unapređenje poslovnog ambijenta države i povećanje konkurentnosti privrede. Teži se privlačenju novih investitora, povećanju zaposlenosti, naročito u manje razvijenim područjima, kao i uravnoteženju regionalnih razlika”, naveli su iz Ministarstva.

Novina u izmijenjenoj uredbi je da  će korisnik podsticaja morati da dostavi bankarsku garanciju za svaki od tri zahtjeva  za isplatu novca, umjesto ranije jedne garancije.

Kriterijumi za dodjelu novca zavise od broja bodova koji se dodjeljuju na osnovu posebnih kriterijuma. Minimalni iznos koji se može dodijeliti je 3.000 eura, a maksimalni 10.000 eura.

Vlada ovaj projekat radi u saradnji sa organizacijom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) čiji je konsultant Mlađan Dinkić, bivši srbijanski ministar ekonomije koji je sličan projekat uspješno sproveo u toj državi. Plan je da se novac koji investitor bespovratno dobije u državni budžet ipak vraća kroz plaćanja redovnih poreza i doprinosa na zarade radnika i drugih dažbina.

Prošle godine šest preduzeća dobilo 1,32 miliona eura

Nakon prvog poziva šest preduzeća je dobilo 1,32 miliona eura za otvaranje 239 novih radnih mjesta.

Mesopromet je dobio po 6.000 eura za otvaranje 100 radnih mjesta (ukupno 600 hiljada eura) u novom pogonu u Bijelom Polju, a Farmon MP iz Danilovgrada za fabriku farmaceutskih proizvoda po 4.000 eura za 50 radnih mjesta (200 hiljada eura).

Za 40 novih radnih mjesta u hotelu Berane Beton grup predviđeno je po 4.000 eura (160.000 eura). Securitas Montenegro Nikšić dobio je  po 3.000 eura za 50 radnih mjesta u monitoring centru u Podgorici (150.000 eura).

Pelengić trade iz Bijelog Polja je dobio po 4.000 za 33 radna mjesta (132.000 eura) u novoj pilani na Žabljaku, a Fabrika stočne hrane iz Spuža po 4.000 za 20 radnih mjesta (80.000 eura).


 

Izvor: Vijesti.me

AUTOR: Marija Mirjačić

FOTO: LUKA ZEKOVIĆAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori