Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkologija

October 28, 2015

Tutin: Mrki medved vraćen u prirodno stanište

More articles by »
Written by: admin

Mladi mužjak mrkog medvjeda danas je vraćen u prirodno stanište na području Istočnog Mojstira, u opštini Tutin, nakon više od godinu dana rehabilitacije u specijalizovanom centru u oblasti Hargita u Rumuniji, pod nadzorom rumunskog biologa Leonarda Bereckog.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine podsjećaju da je policija iz Tutina pronašla u selu Čulije u nezakonitom posjedu fizičkog lica, mladog mužjaka mrkog medvjeda kao i dvije mlade ženke iz istog legla.

Nakon što ih je šumarski inspektor iz Tutina oduzeo i privremeno zbrinuo, tri mečeta su zbrinuta radi profesionalne njege u Zoološki vrt Palić. Radi omogućavanja posebnog vida rehabilitacije i vraćanja nazad u prirodnu sredinu, tri mečeta su u maju mjesecu transportovana u specijalizovani centar za rehabilitaciju siročića mladih mrkih medvjeda u Rumuniji, gdje su bili u ograđenom prostoru u divljini, izolovani od ljudi, ali pod nadzorom rumunskog biologa.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Grupa za sprovođenje CITES konvencije, u saradnji sa Biološkim Fakultetom Univerziteta u Beogradu, stručnjacima za mrke medvjede, specijalizovanim rehabilitacionim centrom za siročiće divljih mrkih medvjeda u Rumuniji (Ašociation for Conserving Natural Values – ACNV) i međunarodnom nevladinom organizacijom Četiri Šape danas je transportovala jednog mrkog medvjeda (Ursus arctos) iz Rumunije u Srbiju.

Nakon što je donijeta stručna procjena da je jedinka spremna za vraćanje nazad u prirodu, počelo sa sa realizacijom ove aktivnosti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Mrki medvjed je strogo zaštićena vrste na teritoriji Republike Srbije, i zaštićena je međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES).

Lov je strogo zabranjen i predviđene su sankcije od milion dinara (nešto više od 8.000 eura) po primjerku (uključujući i onesposobljavanje opstanka u prirodi u slučaju mladunaca stradale mečke) kao i zatvorska kazna do pet godina u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika.


Izvor: Tanjug

FOTO: Foto: Valerie / Flickr.com

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore