Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkologija

December 21, 2015

FOTO: Oko 2.000 ptica putuje sa crnogorskim pasošem

More articles by »
Written by: admin
Tokom prstenovanja ptica obavljenog u Ornitološkoj stanici Mareza, koje je počelo 18. avgusta, a završeno 6. decembra 2015. godine, crnogorskim prstenom oznake CZIP MONTENEGRO prstenovano je 1.960 ptica od 51 vrste, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore

“Očekujemo da će neke od njih biti uhvaćene na zimovanju u Africi ili negdje duž njihovog migratornog koridora, što bi bilo od velike koristi za upotpunjavanje saznanja o migraciji naših i ptica koje preko naše teritorije lete ka Africi i obratno”, navodi se u saopštenju.

Prstenovanje ptica rađeno je volonterski.

“Jedini trošak za ovu akciju, koja je osim naučnih saznanja do kojih će se doći tokom hvatanja ptica, pomogla u velikoj mjeri i popularizacijiji ornitologije, jeste novac dat na izradu prstenova i na kupovinu mreža u iznosu od 1.600 eura”, navodi se u saopštenju.

Dnevno je u prosjeku dva do 12 građana bilo na prstenovanju, ali nekih dana bilo je i znatno veće interesovanje.

“Treba naglasiti istrajnost tridesetak studenata biologije, neki od njih gotovo svakodnevno su radili na prstenovanju sa Mihailom Jovićevićem, ornitologom koji je vodio akciju”, poručili su iz CZIP-a.

Ovogodišnji Evropski dan posmatranja ptica protekao je u duhu prstenovanja, te je tom prilikom Ornitološku stanicu posjetilo oko 80 građana.

Podsjećamo, na generalnom sastanku članica Evropske unije za prstenovanje ptica EURING, održanom u septembru, CZIP je zvanično postao član te organizacije.

EURING predstavlja koordinaciono tijelo koje upravlja evropskim šemama prstenovanja ptica sa ciljem promocije i unaprijeđivanja naučne saradnje između nacionalnih šema prstenovanja, razvijanja i održavanja visokih standarda prstenovanja ptica, kao i upotrebe podataka dobijenih putem prstenovanju u cilju zaštite ptica i njihovih staništa.

Ti ciljevi se ostvaruju preko zajedničkih projekata, organizovanjem sastanaka i sakupljanjem podataka objedinjenih u nacionalnim izvještajima koji svaka članica dostavlja jedinstvenoj EURING bazi podataka

Iz CZIP-a su naglasili da to što je 51 vrsta ptica registrovana na jesenjoj seobi potvrđuje da je Mareza značajan koridor za ptice, te da sa pravom da ima titulu lovnog rezervata i da treba razmišljati o njenoj aktivnoj zaštiti, čak i u proglašenju Natura 2.000 mreže u Crnoj Gori kao močvare značajne za boravak ptica.


Izvor: CdMAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore