Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEkologija

September 20, 2015

Dvadeset četiri godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom

More articles by »
Written by: admin
20. septembra 2015. godine navršilo se 24 godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom, na Žabljaku, 20. septembra 1991.

U deklaraciji je bilo definisano strateško opredjeljenje te zemlje da usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

Iz NVO “Green Home” su, povodom godišnjice proglašenja, ocijenili da odrednica ekološke države Crne Gore koja je ugrađena u dva ustava nema nikakvog praktičnog smisla.

Iz te NVO su naveli da je već dostignuta velika i trajna devastacija prostora, a da je kvalitet životne sredine u mnogim segmentima i oblastima značajno degradiran.

Oni su upozorili da se broj višedecenijskih ekološih crnih tačaka uvećao.

 

DEKLARACIJA O EKOLOŠKOJ DRŽAVI CRNOJ GORI
Mi, poslanici Skupštine Republike Crne Gore, svjesni smo da je, zbog ugrožavanja prirode, zaštita identiteta prostora na kome živimo i djelujemo postala naš neodložan i pravovremeni posao.

Svjesni duga prema prirodi, izvoru našeg zdravlja i inspiraciji naše slobode i kulture, posvećujemo se njenoj zaštiti u ime sopstvenog opstanka i budućnosti potomstva.

Prihvatamo da ni jedna razlika među nama nije toliko velika koliko su velike promjene kojima je izloženo naše prirodno okruženje. Bez obzira na naša nacionalna, vjerska, politička i druga ubjeđenja i osjećanja, znamo i prihvatamo da su dostojanstvo i svetinja ljudskog bića organski povezani sa svetinjom i čistotom prirode.

Čovjek i priroda u njemu i oko njega cjelovito su jedno u svojim dubinama i po svom smislu i naznačenju.

Stoga je oduvijek zloupotrebu čovjeka pratila zloupotreba prirode. Zato opredjeljujući se i boreći se za dostojanstvo čovjeka pozvani smo da se borimo i za dostojanstvo prirode.

Donošenjem ove Deklaracije, Crna Gora prema prirodi uspostavlja državni odnos i poziva na mudrost sve ljude da spriječe ekološku katastrofu koja nam prijeti.

20. septembar 1991. Skupština Republike Crne GoreAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore