Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalDrugi pišu

December 8, 2015

NATO trasira put i u EU

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Ove nedjelje NATO ministri inostranih poslova su jednoglasno odlučili da pozovu Crnu Goru da počne pregovore kako bi postala 29 članica Alijanse. Ovo je istorijska prilika. Čestitam Vladi Crne Gore i narodu Crne Gore na svemu što su postigli

Imam mnoge lijepe uspomene sa raspusta provedenih u Crnoj Gori, tokom svog detinjstva. Sa svojim planinama i fjordovima, Crna Gora me je podsjetila moju Norvešku. Norveška je mala zemlja, ali u okviru NATO-a, njen glas je jednako važan kao i glas bilo koje druge zemlje, jer se sve naše odluke donose konsenzusom. NATO je garantuje sigurnost Norveškoj. NATO je bio dobar za bezbjednost Norveške, kao što sam siguran da će biti dobar i za bezbjednost Crne Gore.

Crna Gora je prešla dug put od kada je obnovila nezavisnost prije manje od deset godina. Obnovila je svoju suverenost i prilagodila demokratske institucije evropskim standardima. Sarađujući sa NATO-om, crnogorske oružane snage su sada jače i spremnije da zaštite crnogorski narod. Početak formalnih pregovora o pristupanju NATO-u je još jedna značajna prekretnica.

NATO ne tjera bilo koju zemlju da mu se pridruži. I ovaj poziv nije usmjeren protiv bilo koga. To je zbog naše zajedničke bezbjednosti. Radi se o tome da Crna Gora slobodno izabere svoj put kao suverena nacija. Napredak koji je Crna Gora ostvarila takođe pomaže da se trasira put ka članstvu u Evropskoj uniji. Zemlje NATO-a i EU su zajednice savremenih demokratija. Mi dijelimo iste vrijednosti. Devet od deset građana EU živi u nekoj od NATO država. Zajedno su, politika otvorenih vrata NATOa i politika proširenja EU, unaprijedile bezbjednost i stabilnost širom Evrope i doprinijele našoj viziji Evrope kao jedinstvene u slobodi i miru.

Ovo nije kraj putovanja za Crnu Goru, ali je početak nove faze. Proces pristupanja je izazov. Zahtijeva nastavak reformi, posebno za dalje jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije. Crna Gora, takođe, mora da nastavi da radi na tome da građani bolje shvate važnost članstva u Alijansi, kao i na jačanju podrške. Pod uslovom da nastavi sa snažnom posvećenošću koju je do sada pokazala, ja sam uvjeren da će Crna Gora nastaviti da ispunjava preostali dio obaveza.

Članstvo Crne Gore će takođe donijeti korist i NATO-u. To će dodatno osnažiti bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, regionu koji je dugo zaostajao zbog nestabilnosti i sukoba. Crna Gora ima ponosnu vojnu tradiciju i ima iskustvo u oblastima kao što su brdsko ratovanje i pomorska sigurnost. I članstvo Crne Gore će pokazati svima onima koji teže istom cilju da, ukoliko se neka zemlja posveti tome, isto će učiniti i NATO. Naša vrata ostaju otvorena.

Svijet je danas mnogo nepredvidljiviji nego što je bio mnogo decenija ranije. Ali kada NATO saveznici stoje zajedno u solidarnosti, mi smo jaki. Osnivački sporazum Saveza navodi da je napad na jednu državu napad na sve nas. Za više od šest decenija, NATO je bio odgovoran za rastuću bezbjednost u Evropi. Poslije vjekova sukoba, NATO je dao svojim članicama stabilnost i povjerenje neophodno da se razvijaju i napreduju. Članstvo u NATO je moju zemlju učinilo sigurnijom, a sigurnijom će učiniti i Crnu Goru. To će biti dobro za Crnu Goru, za Evropu, kao i Alijansu.

Autor

Jens Stoltenberg 

generalni sekretar NATO-a


Izvor: Dnevne novineAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Rožaje: Obilježeno 10 godina Savjeta Muslimana Crne Gore (FOTO)

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore svečanom manifestacijom u Rožajama obilježio deset godina postojanja. FOTO: Radio Televizija Rožaje
by admin
0

 
 

10 godina rada: Svečanost Muslimanskog savjeta u Rožajama

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore ima čast i zadovoljstvo da Vas pozove na: SVEČANOST Povodom desete godišnjice postojanja i rada . Rožaje, subota, 8. decembar 2018. godine sa početkom u 18 sati Sala Centra za kulturu R...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori