Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalDrštvene teme

June 1, 2016

Opet će zabraniti pušenje u kafićima i restoranima

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Sve ugostiteljske objekte koji su platili taksu, prema Zakonu o taksama, do 2017. godine dozvoljeno je da se u njihovim prostorima koriste duvanski proizvodi bez ograničenja, ali se od sljedeće godine očekuju promjene – piše Pobjeda

Na jučerašnjoj konferenciji u Institutu za javno zdravlje, koja je bila posvećena Svjetskom danu bez duvanskog dima, ipak, nije precizirano o kakvim novinama će da bude riječ.

V. d. generalne direktorke Direktorata za upravljanje zdravstvom u Ministarstvu zdravlja Mitra Đurišić saopštila je da je planirano da se sljedeće godine donese novi zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji će da bude usaglašen sa direktivom Evropske unije. Ona je istakla da će nastojati da ostvare napredak u postavljanju ograničenja koja teže povećanju prostora bez duvanskog dima.

“Svi mi kao građani možemo konstatovati da nam ne nedostaje zakonskih okvira, već realizacija donijetih zakonskih rješenja, odnosno primjena zakona”, rekla je ona.

Naglasila je da je Ministarstvo zdravlja predlagač zakona, a da nadzorna funkcija pripada Upravi za inspekcijske poslove.

“Prepoznajemo da se izgubila određena kopča između nadzorne i kontrolne funkcije. Kad to kažem, ne sumnjam da inspekcija ne obavlja kontrolu, ali o postupku kontrole odlučuje drugi organ, a ne Ministarstvo zdravlja”, rekla je Đurišić.

Da se Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda ne primjenjuje u onom dijelu koji se odnosi na korišćenje duvanskih proizvoda u javnim prostorima, kazala je i direktorica Centra za promociju zdravlja i nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana prof. dr Agima Ljaljević.

“Situacija u kojoj se nalazimo nije zadovoljavajuća”, upozorila je Ljaljević.

Iako je, kako je ispričala, zapažen trend smanjenja broja pušača u populaciji, još 31 odsto stanovništva puši, što je značajno više nego što je u zemljama koje imaju dužu tradiciju u kontroli upotrebe duvana, a u kojima se učešće pušača kreće oko deset odsto.

Ljaljević je ukazala i na problem što su duvanski proizvodi vrlo dostupni mladim ljudima. Istraživanje pokazuje, kako je navela, da su gotovo sva djeca kazala da su cigarete kupovali bez problema na prodajnim mjestima, iako postoji obilježje da se ne smiju prodavati osobama mlađim od 18 godina.

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori