Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalDrštvene teme

March 31, 2016

IA: Temeljno pristupiti izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Aktuelnim prijedlogom izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, neće se postići jedan od osnovnih ciljeva da se uvede pravna sigurnost u zapošljavanje i službeničke odnose na lokalnom nivou, ocijenili su u Institutu alternativa IA

Istraživačica javnih politika u IA Milena Milošević rekla je da predložene izmjene, koje su utvrđene na Vladi sredinom decembra prošle godine, podrazumijevaju i preko 20 članova koji regulišu službeničke odnose. Navodno, kako jre istakla, cilj ovih novih članova je da se izbjegnu problemi dosadašnje shodne primjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima na lokalni nivo.

“Naime, važeći Zakon o lokalnoj samoupravi djelimično definiše i pravni status lokalnih službenika i namještenika upućujući na shodnu primjenu propisa kojima se uređuje pravni status državnih službenika i namještenika. Međutim, veliki je broj pitanja iz službeničkih odnosa na lokalnom nivou na koje nije moguće shodno primijeniti propise sa državnog nivoa, naročito u pogledu sprovođenja provjere sposobnosti budućih lokalnih službenika, zaštite njihovih prava i obaveznosti primjene podzakonskih akata, koja proizilaze iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima”, kazala je Milošević.

Prema njenim riječima, ove pravne praznine su godinama doprinosile netransparentnom funkcionisanju lokalnih samouprava i nedostatku nadzora nad zapošljavanjem u opštinama.

Međutim, kako kaže, dva su ključna razloga zbog kojih predviđene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi ne podrazumijevaju suštinsku promjenu loših višegodišnjih praksi.

“Jedan razlog je što je većina novih procedura bukvalno prekopirana iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji, prema nalazima Instituta alternativa, nije dao najbolje rezultate u praksi. Drugi leži u činjenici da ključna faza zapošljavanja, a to je provjera sposobnosti kandidata, ostaje neregulisana. I dalje je predviđena shodna primjena propisa sa državnog nivoa na organizovanje i sprovođenje provjere sposobnosti za najveći broj pozicija”, naglasila je Milošević.

Prepisivanje nedostatnih odredaba kojima se službenički odnosi regulišu na državnom nivou u Zakon o lokalnoj samoupravi odrađeno je, dodaje Milošević, i na onim mjestima gdje za tako nešto uopšte nema logičkog utemeljenja.

“Primjera radi, i na lokalnom nivou zadržano je pravo starješina organa da ne izaberu najbolje ocijenjene kandidate. Međutim, prema predloženim rješenjima, ovo bi bio drugi nivo uticaja starješina na postupke zapošljavanja, s obzirom na to da je starješina zadužen i za formiranje komisija za provjeru sposobnosti za rukovodeća radna mjesta u lokalnim upravama. U skladu sa tim, starješina bi birao osobe koje sprovode provjeru sposobnosti, da bi na kraju možda odlučio da ne uvaži u potpunosti rezultate njihovog rada”, rekla je ona.

Milošević smatra da i druga ključna pitanja upravljanja ljudskim resursima nisu dovoljno temeljno obrađena, u prvom redu, ocjenjivanje službenika.

“U prijedlogu je dat samo okvirni pregled načina na koji se vrši ocjenjivanje od strane neposrednog rukovodioca, a za ostale detalje upućuje se na Zakon o državnim službenicima i namještenicima, koji, međutim, uopšte ne propisuje detaljno ovu oblast već posebna Vladina Uredba o ocjenjivanju”, navela je ona.

Sve ovo, isitče, ne uliva u nadu da će se u zapošljavanje na lokalnom nivou konačno uvesti red.

“Stoga se nadamo da će poslanici preispitati dospjele predloge i otkloniti njihove manjkavosti u daljoj proceduri”, zaključila je Milošević.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Studija SE: Urednici da kontrolišu komentare na portalima

Pravni sistem Crne Gore poznaje niz zakona kojima se zabranjuje govor mržnje, vrijeđanje na nacionalnoj, vjerskoj i rasnoj osnovi. Međutim, pojava interneta onemogućila je adekvatnu primjenu istih, naročito na portalima na...
by admin
0

 
 

Opet će zabraniti pušenje u kafićima i restoranima

Sve ugostiteljske objekte koji su platili taksu, prema Zakonu o taksama, do 2017. godine dozvoljeno je da se u njihovim prostorima koriste duvanski proizvodi bez ograničenja, ali se od sljedeće godine očekuju promjene –...
by admin
0

 
 

Alarmantno: Na Ljubišnji se suši 100.000 kubika smrče!

Profesori šumarskih fakulteta iz bivše SFRJ dovodili su nekada studente u Pljevlja, da im na primjeru pokažu kako se stručno gazduje šumama. Rezultati tog rada mnogih generacija pljevaljskih šumara, zadnjih nekoliko godin...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori