Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

September 20, 2016

Vojinović: Očekujemo skoro otvaranje poglavlja 27

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Crna Goraje prije 25 godina proglašena ekološkom državom Deklaracijom, kojaje usvojena na sjednici republičkog parlamenta, a četvrt vijeka kasnije nalazi se pred velikim izazovom poglavljem 27 najskupljim i najzahtjevnijim za pristupanje Evropskoj uniji, piše Pobjeda. Direktorica direktorata za zaštitu životne sredine Ivana Vojinović kazala je tim povodom da je zadovoljna napretkom koji je ostvaren u procesu EU integracija u poglavlju 27 Životna sredina i klimatske promjene.

“Kao rezultat kvalitetne komunikacije sa Evropskom komisijom, tekuća faza procesa EU integracija uspješno je zaokružena u julu usvajanjem Nacionalne strategije za poglavlje 27. Time je Crna Gora zaokružila proces ispunjavanja mjerila za otvaranje ovog poglavlja i očekujemo njegovo skoro otvaranje”, kazala je za Pobjedu direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine Ivana Vojinović

Ona je uvjerena da poglavlje 27, iako najzahtjevnije, neće predstavljati prepreku u procesu EU integracija.

“Kroz Nacionalnu strategiju uspostavili smo jasne i precizne korake koje treba sprovesti do ulaska u EU, identifikovali nosioce realizacije aktivnosti i procijenili potrebna finansijska sredstva. Sa punom implementacijom Nacionalne strategije za poglavlje 27, pored zaštite životne sredine kao njenog primarnog cilja, poboljšaće se i kvalitet života (kroz unapređenje uslova zdravlja) građana Crne Gore i konkurentnost ekonomije na evropskom i globalnom tržištu, kao i stvoriti uslovi za privlačenje visoko kvalitetnih investicija kazala je Vojinović.

Rješavanje ekoloških i komunalnih problema, kako je istakla, preduslov je ukupnog ekonomskog razvoja države.

“Ispunjavanjem svih aktivnosti koje su obuhvaćene u poglavlju 27, eliminisaće se dugogodišnji ekološki problemi. Biće riješen problem zagađenja vazduha u kritičnim gradovima, posebno Pljevljima. U oblasti upravljanja otpadom, kao gorućoj oblasti kada je riječ o zaštiti životne sredine u Crnoj Gori, biće uspostavljan sistem koji se bazira na: selekciji, prevenciji, reciklaži i ponovnoj upotrebi otpada” kazala je Vojinović.

Ona je dodala da će se ubrzati povlačenje kreditnih sredstva za sanaciju takozanih „crnih ekoloških tačaka“ (KAP, Brodogradilište, TE „Pljevlja” i rudnik „Šuplja stijena”) u sklopu projekta sa Svjetskom bankom.

“Završetkom ovog projekta, u Crnoj Gori biće riješen višedecenijski problem istorijskog industrijskog zagađenja. Dalje, energetska i industrijska postrojenja u cilju sprečavanja novog industrijskog zagađenja moraće da pribave integrisane dozvole za rad, što će biti garancija da primjenjuju savremene tehnologije koje imaju minimalan uticaj na životnu sredinu kazala je Vojinović.

Najkasnije do 2020, kako je dodala, uspostaviće se NATURA 2000 mreža, što je jedan od preduslova za zatvaranje poglavlja 27.


Izvor: PobjedaAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori