Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

December 21, 2015

Veliki dan za Crnu Goru: Od Arapa i pare i tržište

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Podgorica – Četiri crnogorske kompanije potpisale su prve ugovore o dugoročnom kreditiranju razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede iz razvojnog fonda Abu Dabija

Ugovore su potpisali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Petar Ivanović i predstavnici kompanija.

Ivanović je ugovore potpisao sa vlasnicima kompanija Milkraft, Mesopromet, “Goranović” i “Vektra Jakić”, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

“Osnovni cilj ovog projekata jeste da otvorimo nova radna mjesta, podstaknemo proizvodnju i koliko god možemo realizujemo supstituciju uvoza domaćom proizvodnjom”, rekao je Ivanović nakon potpisivanja sporazuma.

Kako je dodao, minimalni iznos kreditnih sredstva je milion dolara, a maksimalan tri miliona dolara.

“Kredit se daje u dolarima i vraća se u dolarima. Sve četiri firme su dobile iznos od tri miliona dolara. Sredstva će se povlačiti nakon što se obezbijede odgovarajući kolaterali, odnosno nakon što dobijemo obezbjeđenje u skladu sa ugovorom koji je potpisan”, objasnio je crnogorski ministar.

Kamatna stopa na godišnjem nivou je 2,5 odsto, rok vraćanja kredita je 17 godina, a grejs period četiri godine.

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Crnoj Gori, Hafsa Al Ulama, koja je prisustvovala svečanom potpisivanju ugovora, kazala je da su ugovori dodijeljeni kompanijama koje se bave prerađivanjem mesa i mlijeka, kao i drvnom industrijom.

“Drago nam je što će UAE biti uvoznik tih proizvoda”, rekla je Al Ulama.


 

IZVOR: TANJUG

Foto: Thinkstock.com

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore