Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

February 1, 2016

Rast podrške: Za ulazak u NATO 47,3 odsto građana

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Ulazak Crne Gore u NATO podržava 47,3 građana, a 37,1 odsto se protivi učlanjenju naše države u ovaj savez. Neopredijeljenih je 15,6 odsto, pokazuje istraživanje koje je Agencija za ispitivanje javnog mnjenja Damar obavila u vremenu 19. do 24. januara

Istraživanje “Stavovi i mišljenja građana o pristupanju Crne Gore NATO-u” je urađeno na uzorku od 1.100 ispitanika u 10 crnogorskih opština i pokazalo je da, ukoliko bi se ove nedjelje održao referendum za članstvo Crne Gore u NATO, 48,3 odsto naših građana bi glasalo ZA, a 35 odsto PROTIV. Neodlučnih je 16,7 odsto.

“Za ovo istraživanje korišćen je dvoetapni stratifikovani uzorak i reprezentativan je za punoljetne građane Crne Gore, a rezultati serije istraživanja, od početka juna 2015. do kraja januara 2016. godine pokazuju konstantan rast podrške građana učlanjenju Crne Gore u NATO”, saopšteno je iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Taj rast se, navode u Savjetu, odvija realitivno usporeno, ali stabilno i kontinuirano.

Naime, za proteklih osam mjeseci procenat pristalica učlanjenja Crne Gore u NATO porastao je 5,7 odsto.

Istovremeno, u ovom periodu, procenat protivnika se smanjio 2,6 odsto, a neopredjeljenih 3,1 odsto.

“Paralelno sa porastom nivoa podrške javnosti učlanjenju Crne Gore u NATO, rastao je i broj onih koji misle, bez obzira da li podržavaju ili ne to učlanjenje, da će naša zemlja postati članica NATO-a”, stoji u saopštenju.

U junskom istraživanju iz 2015, 63,6 odsto anketiranih je izjavilo da će Crna Gora postati članica NATO-a, a u istraživanju iz januara ove godine taj procenat je 76,3 odsto.

“Do ovolikog rasta došlo je zbog činjenice da je Crna Gora, u međuvremenu, dobila zvanični poziv za učlanjenje u NATO”, kazali su u Komunikaciom timu Savjeta za članstvo u NATO.


 

Izvor: CdMAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore