Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

December 1, 2015

Postignut konsenzus: Crna Gora sjutra dobija pozivnicu za NATO

More articles by »
Written by: admin

Da li će NATO napraviti veliki korak u proširenju i uputiti formalni poziv Crnoj Gori da se pridruži Alijansi biće zvanično saopšteno sjutra. Prema nezvaničnim saznanjima CdM-a iz diplomatskih izvora iz Brisela, sve su prilike da će poziv uslijediti.

“Najvjerovatnije ćemo sjutra uputiti pozivnicu Crnoj Gori u NATO”, rekao je novinarima u Briselu ministar spoljnih poslova Danske Kristijan Jensen.

Dvadeset osam ministara inostranih poslova NATO-a do sjutra ujutro treba da donese odluku povodom upućivanja pozivnice Crnoj Gori u NATO.

Ministri bi odluku o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori mogli i da donesu večeras, ali to neće zvanično saopštiti.

Međutim, Televizija Crne Gore kao i svjetske agencije AFP i Gardijan su pozivajući se na diplomatske izvore objavili da su šefovi diplomatija 28 članica NATO-a postigli su saglasnost o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori.

Za srijedu je u 9.45 časova zakazana konferencija za novinare u Briselu, na kojoj će generalni sekretar Jens Stoltenberg zvanično saopštiti odluku ministara.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je juče u Briselu je naša zemlja napredovala u ispunjavanju svojih obaveza, te da bi slanje pozivnice bila istorijska odluka-signal da Alijansa nastavlja sa posvećenošću Zapadnom Balkanu i politici otvorenih vrata.

On nije mogao da potvrdi da li će Crnoj Gori biti upućen poziv, poručujući da je to pitanje ministara inostranih poslova, ali diplomatski izvori u Briselu govore da je odluka donijeta.

Stoltenberg je poručio i da će, ako Crna Gora danas dobije pozivnicu, javna podrška građana, reforme i rezultati u oblasti vladavine prava biti jedna od oblasti na kojoj će i dalje biti fokus.

NATO diplomate su navele da je posljednje proširenje bilo 2009. kada je Alijansi pristupila Hrvatska, te da nakon sedam godina dolazi novo.

I predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je juče da je “izvjesno” da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO, te da nas od dobijanja pozivnice dijele sati.


Izvor: CdM

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore