Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

December 1, 2015

Postignut konsenzus: Crna Gora sjutra dobija pozivnicu za NATO

More articles by »
Written by: admin

Da li će NATO napraviti veliki korak u proširenju i uputiti formalni poziv Crnoj Gori da se pridruži Alijansi biće zvanično saopšteno sjutra. Prema nezvaničnim saznanjima CdM-a iz diplomatskih izvora iz Brisela, sve su prilike da će poziv uslijediti.

“Najvjerovatnije ćemo sjutra uputiti pozivnicu Crnoj Gori u NATO”, rekao je novinarima u Briselu ministar spoljnih poslova Danske Kristijan Jensen.

Dvadeset osam ministara inostranih poslova NATO-a do sjutra ujutro treba da donese odluku povodom upućivanja pozivnice Crnoj Gori u NATO.

Ministri bi odluku o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori mogli i da donesu večeras, ali to neće zvanično saopštiti.

Međutim, Televizija Crne Gore kao i svjetske agencije AFP i Gardijan su pozivajući se na diplomatske izvore objavili da su šefovi diplomatija 28 članica NATO-a postigli su saglasnost o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori.

Za srijedu je u 9.45 časova zakazana konferencija za novinare u Briselu, na kojoj će generalni sekretar Jens Stoltenberg zvanično saopštiti odluku ministara.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je juče u Briselu je naša zemlja napredovala u ispunjavanju svojih obaveza, te da bi slanje pozivnice bila istorijska odluka-signal da Alijansa nastavlja sa posvećenošću Zapadnom Balkanu i politici otvorenih vrata.

On nije mogao da potvrdi da li će Crnoj Gori biti upućen poziv, poručujući da je to pitanje ministara inostranih poslova, ali diplomatski izvori u Briselu govore da je odluka donijeta.

Stoltenberg je poručio i da će, ako Crna Gora danas dobije pozivnicu, javna podrška građana, reforme i rezultati u oblasti vladavine prava biti jedna od oblasti na kojoj će i dalje biti fokus.

NATO diplomate su navele da je posljednje proširenje bilo 2009. kada je Alijansi pristupila Hrvatska, te da nakon sedam godina dolazi novo.

I predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je juče da je “izvjesno” da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO, te da nas od dobijanja pozivnice dijele sati.


Izvor: CdM

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori