Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

December 9, 2015

Podmlaci političkih partija potpisali deklaraciju o ljudskim pravima

More articles by »
Written by: admin

 

U saradnji sa partnerskim kancelarijama iz regiona GA je 2014. godine formirala regionalnu Mrežu podmladaka političkih partija koja ima za cilj da okupi strukture mladih u okviru partijskih organizacija oko univerzalnih demokratskih vrijednosti poput ljudskih prava, bez obzira na svoje političke ideologije i različita politička stanovišta.

Kako je saopšteno iz te Mreže, ta organizacija za cilj ima da doprinese međusobnom povezivanju mladih u regionu, boljoj međusobnoj saradnji te pokretanju značajnih procesa koji su od suštinskog značaja za uspješnu buduću saradnju svih država Zapadnog Balkana.

“Mi, mladi Zapadnog Balkana, ujedinjeni u namjeri da doprinesemo uspostavljanju društava u kojima se poštuju ljudska prava i slobode, želimo da se nesmetano krećemo regionom Zapadnog Balkana i Evropom, kako bismo upoznali druge mlade i sa njima razmijenili iskustva, jer je to najbolji način da prevaziđemo sve probleme iz prošlosti i razumijemo perspektivu drugih”, navodi se u saopštenju Mreže.

Oni su kazali da žele da istaknu važnost saradnje i komunikacije između institucija naših država, te da ukažu na probleme čije bi rješavanje doprinijelo našem upoznavanju, boljem razumijevanju i uspostavljanju društva u kome želimo da živimo.

“Želimo da:

1. Svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

2. Svako ima pravo na obrazovanje na svom jeziku i na priznanje diploma obrazovnih institucija u cijelom regionu.

3. Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi informacije i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.

4. Svako ima pravo na slobodu kretanja i izbora stanovanja u granicama pojedine države. Svako ima pravo da napusti svaku zemlju, uključujući svoju vlastitu, i da se vrati u svoju zemlju.

5. Sve punoljetne osobe imaju pravo na sklapanje braka i zasnivanje porodice, bez ikakvih ograničenja u pogledu rase, državljanstva ili vjere. Osobe koje su sklopile brak su ravnopravne pri sklapanju i za vrijeme trajanja braka.

6. Svako ima pravo na slobodu vjeroispovijesti.

7. Svako ima pravo da traži i uživa u drugim zemljama azil od proganjanja.

8. Svako ima pravo na slobodnu komunikaciju i razmjenu informacija. U cilju uspješnog ostvarivanja komunikacije među građanima i građankama regiona, smatramo neophodnim uspostavljanje saradnje mobilnih mreža u svim zemljama Zapadnog Balkana.

9. Svako ima pravo, bez obzira na granice, na slobodan promet roba i usluga.

10. Svako ima pravo na slobodno uživanje kulture i kulturnih dobara koje uključuje i pravo na učešće u kulturnom životu”, poručili su iz Mreže podmladaka političkih partija.


Izvor: CdM

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore