Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

October 29, 2015

Nova kulturna manifestacija: Podgorica dobija još jedan sajam knjiga

More articles by »
Written by: admin
Prvi internacionalni sajam knjiga Podgorica 2015 biće održan od 18. do 22. novembra, a zemlja gost manifestacije je Albanija. Na sajmu će se pored domaćih predstaviti izdavači iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine Slovenije, Srbije.

Prvi internacionalni sajam knjiga Podgorica 2015 nova je književna manifestacija nastala na inicijativu Glavnog grada, a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture i Capital Plaze, pišu Dnevne novine.

„Učešće na prvom sajamskom izdanju najavili su izdavači iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, kao i tri izdavača iz Albanije, koja je zemlja počasni gost prvog sajma“, kazala je sekretarka Savjeta Prvog internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2015 Sanja Vojinović.

Manifestacija će biti organizovana u Capital Plazi u čijem će suterenu biti glavni izlagački prostor, objasnila je Vojinović i dodala da su organizatori veoma zadovoljni interesovanjem kako domaćih tako stranih izdavača.

U prizemlju će se predstaviti crnogorski izdavači OKF, CDNK, Matica crnogorska, Almanah, Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Plima, Crnogorski P.E.N. Centar, Nacionalna biblioteka ‘Đurđe Crnojević’, Ulqini, ZUNS, CID, DANU i drugi, dok će se na galeriji odvijati književne promocije, tribine, okrugli stolovi i drugi programi.

Vojinović očekuje da će ova manifestacija otvoriti nove mogućnosti saradnje između organizatora poznatih književnih manifestacija, književnih agenata, prevodilaca, urednika, izdavača i autora iz Crne Gore, Evrope i svijeta.

Ona ističe da posebno mjesto u ovom projektu zauzimaju prateći programi sajma.

“Zahvaljujući pratećim programima, Sajam će zajedno s crnogorskim izdavačima predstaviti savremenu crnogorsku izdavačku i autorsku scenu i time postati mjesto gdje se otvaraju mogućnosti prevođenja djela crnogorskih autora na strane jezike, kao i mogućnosti njihovog predstavljanja na drugim značajnim regionalnim, evropskim i svjetskim književnim festivalima. Prateći programi biće ispunjeni okruglim stolovima, konferencijama, susretima s piscima, tribinama”, kazala je Vojinović.

S obzirom na činjenicu da Glavni grad po prvi put organizuje sajam knjiga, organizatori su odlučili da učesnicima i izlagačima koji će se predstaviti na Prvom Internacionalnom sajmu knjiga Podgorica 2015 obezbijede brojne finansijske povoljnosti, besplatne štandova i sl. Poziv za prijave je bio otvoren do 10. oktobra, a svoje učešće je do tada prijavilo ukupno 44 izdavača iz Crne Gore i okruženja.


 

Izvor: Dnevne novine About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori