Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

October 13, 2016

Margaret Ann Uyehara: Izbori važni, izađite i glasajte!

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Ovu jesen obilježiće veliki događaji u Crnoj Gori i Sjedinjenim Američkim Državama. Građani i Crne Gore i SAD-a učestvovaće u najvažnijem demokratskom činu: glasanju koje će odlučiti o liderima naših država. Izbori su uvijek važni jer reprezentuju glas svih građana u demokratskom društvu

To je, zasigurno, istina ove godine kada će građani obje naše zemlje imati priliku da se jasno opredijele koga žele da ih vodi i šta žele za svoju zemlju u budućnosti.

Glasanju nikada ne treba prići olako. Glasanje nije samo pravo, ono sa sobom nosi i odgovornost. Bivši američki kongresmen Walter Judd napomenuo je da odluke u demokratskim društvima ne donosi većina svih građana nego “većina onih koji učine da se njihov glas čuje i koji glasaju – što je vrlo različita stvar”. Nažalost, u Sjedinjenim Američkim Državama izlaznost birača u 2012. godini bila je samo 57,5 odsto, što je pad u odnosu na 62,3 odsto u 2008. To je znatno niže nego u Crnoj Gori gdje je 70,6% birača glasalo na posljednjim parlamentarnim izborima. Nadam se da će građani Crne Gore nastaviti da se odnose ozbiljno prema svojoj građanskoj dužnosti i da će veći broj mojih sunarodnika, američkih građana, učestvovati na ovogodišnjim izborima.

Suštinski je važno, takođe, da se svi glasovi u društvu čuju. Bez obzira na rasu, dob, vjeru ili etničko porijeklo, svaki građanin ima jednak glas. Predsjednik Obama primio je mnogo pohvala za uspjeh u mobilisanju mladih birača i manjina, grupa koje prethodno nijesu glasale u velikom broju. Uoči ovogodišnjih izbora u SAD-u, obje političke stranke su povećale napore da privuku manjine i mlađe birače. SAD je jači zbog bogatstva naših različitosti i nastojimo da uključimo sve glasove u našu vladu. I Crna Gora i SAD su multietnička društva i naše vlade treba da predstavljaju sve. Na vama je, glasanjem, da osigurate da se to dogodi.

Još jedno ključno pitanje u ovogodišnjoj američkoj predsjedničkoj kampanji je uloga medija. Neki kritičari u SAD-u tvrde da mediji ne tretiraju sve kandidate jednako ili da ne provjeravaju dovoljno tačnost njihovih izjava.

Sloboda medija je temeljno važna za svaku demokratiju, ali mediji takođe treba da budu odgovorni. Novinari imaju veliku moć uticaja na društvo, a uz tu moć dolaze i potreba poštovanja profesionalnog etičkog kodeksa i objektivnost.

Sadašnju kampanju u SAD-u obilježava snažno osporavanje uz cijeli niz političkih stavova o kojima se otvoreno i žustro raspravlja. Ova vrsta žestoke političke rasprave još jedan je kamen temeljac snažne demokratije. Međutim, političke kampanje ne smiju postati dominantno negativne, kada rasprava postane lična i političari demonizuju svoje protivnike i njihove pristalice. Na kraju krajeva, nakon što se svi glasovi izbroje, moraćemo svi da se okupimo i naporno radimo kako bismo naše zemlje učinili boljim i sigurnijim mjestom.

Bez obzira na ishod ovih izbora, znam da će Crna Gora i Sjedinjene Države ostati bliski saveznici i snažni partneri zbog demokratskih vrijednosti koje su nam zajedničke. Dakle, molim vas, ne zaboravite – Izađite i glasajte!

(Autorka je ambasadorka SAD u Crnoj Gori)About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Rožaje: Obilježeno 10 godina Savjeta Muslimana Crne Gore (FOTO)

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore svečanom manifestacijom u Rožajama obilježio deset godina postojanja. FOTO: Radio Televizija Rožaje
by admin
0

 
 

10 godina rada: Svečanost Muslimanskog savjeta u Rožajama

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore ima čast i zadovoljstvo da Vas pozove na: SVEČANOST Povodom desete godišnjice postojanja i rada . Rožaje, subota, 8. decembar 2018. godine sa početkom u 18 sati Sala Centra za kulturu R...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori