Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

February 1, 2016

Lukšić zvanično u trci za Ujedinjene nacije

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Crna Gora je formalno podnijela kandidaturu ministra spoljnih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, saznaju Dnevne novine

Trka za novog generalnog sekretara UN već je počela iako sadašnji generalni sekretar Ban Ki-mun ostaje na tom mjestu do kraja ove godine. Istovremeno, među članicama UN vodi se debata o pravilima i proceduri za izbor novog šefa UN.

Za sada je poznato da su kandidovani Vesna Pusić iz Hrvatske i bivši ministar inostranih poslova Makedonije Srđan Kerim. Govori se da će kandidat biti i generalna direktorica UNESCO-a Bugarka Irina Bokova, iako još nije zvanično dostavila kandidaturu. Ranije, bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je kazao da se neće kandidovati za tu funkciju uprkos tome što se o njegovoj kandidaturi uveliko govorilo, a srpski mediji su pisali da je počeo i kampanju.

Konačna odluka će biti odraz ravnoteže između interesa i potreba svjetske organizacije i njenih pojedinačnih članica. Savjet bezbjednosti ima ključnu ulogu u izboru novog generalnog sekretara, jer svaka od stalnih članica ima pravo veta. Pet stalnih članica ne žele da izaberu generalnog sekretara koji bi p okušao da umanji njihove nadležnosti i moći, bilo reformom Savjeta bezbjednosti ili stvaranjem novog centra moći oko Sekretarijata UN.

Generalna skupština, međutim, želi veće moći i zahtijeva transparentnij i proces u kojem bi učestvovale sve članice UN. To bi podrazumijevalo i njihovo pravo da kandiduju i budu konsultovane prije nego što Savjet bezbjednosti da svoju preporuku.

Članice Savjeta bezbjednosti, kako se procjenjuje, neće pristati na tako nešto, ali će, vjerovatno, na neformalnom nivou više uzimati u obzir mišljenje Generalne skupštine. Pravila za izbor generalnog sekretara UN propisana su članom 97 Povelje UN: generalnog sekretara imenuje Generalna skupština na preporuku Savjeta bezbjednosti.

Način izbora generalnog sekretara

Generalni sekretar se imenuje na mandat od pet godina. Većina I je imala dva uzastopna mandata, ali ih je bilo i sa jednim. Generalnog sekretara imenuje Generalna skupština, na preporuku Savjeta bezbjednosti. Zato izbor podliježe pravu veta bilo koje od pet stalnih članica SB. Prema konvenciji, funkcija se rotira prema geografskim regionima. Još nijedan generalni sekretar nije izabran iz Sjeverne Amerike ili Okeanije.

Većina generalnih sekretara su kompromisni kandidati iz neutralnih zemalja i sa malom dotadašnjom političkom karijerom. Visokorangirani političari su često predlagani za tu funkciju, ali su skoro uvijek odbijani kao neodgovarajući za neku od strana. Na primjer, ličnosti kao što su Šarl de Gol, Dvajt Ajzenhauer i Entoni Eden su razmatrani da budu postavljeni na mjesto prvog generalnog sekretara, ali su odbijeni u korist nekontroverznog norvežanina Trigve Laja.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore