Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

March 18, 2016

Kraljevski par u posjeti našoj zemlji: Čarlsa i Kamilu čekaju crnogorski specijaliteti

More articles by »
Written by: admin

Nakon gotovo četiri decenije, princ od Velsa stiže danas u Crnu Goru sa suprugom vojvotkinjom od Kornvola. Njoj je ovo prvi put da dolazi u našu zemlju. Tokom jednodnevne posjete očekuje ih puno aktivnosti, ali i sastanci sa crnogorskim vrhom

Posjeta kraljevske porodice nije politička, već protokolarna i prijateljska. Ipak, ona nije bez diplomatskog značaja, tvrdi profesor Savo Marković.

Osim zvaničnika sa kojima će se, po protokolu, princ Čarls i vojvotkinja Kamila sastati, suština posjete je da kraljevska porodica upozna Crnu Goru kroz ljude koji je predstavljaju na različite načine.

Oni će na Cetinju prisustvovati festivalu hrane i pića, događaju koji je osmišljen sa ciljem da se predstave crnogorski proizvodi i tradicionalni specijaliteti, ali i muzika, umjetnost i kultura.

Kroz razgovor sa ministrom poljoprivrede Petrom Ivanovićem i proizvođačima, Čarls i Kamila će se upoznati sa potencijalima crnogorske poljoprivrede, kvalitetnim proizvodima po kojima je naša zemlja prepoznatljiva i ukusima koje pamte njeni posjetioci.

Čarls i Kamila će se na Cetinju sresti sa predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem i njegovom suprugom, Svetlanom Vujanović. Princ od Velsa će imati i bilateralne susrete sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem.

Biće gosti na Festivalu kulturnog nasljeđa, a upoznaće se sa studentima Muzičke akademije i savremenim ikonografima, ali i sa radom UNICEF-ovog tima.

Čarls će prisustvovati prijemu koji organizuje ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Ian Viting, gdje će se sresti sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem, ali i upoznati Čivning stipendiste, predstavnike civilnog sektora i buduće lidere.

Tokom svog, za sada, jedinog obraćanja javnostitokom balkanske turneje, princ Čarls je jasno poručio- poslije strašnih događaja u prošlosti, mir i stabilnost vratili su se na Balkan, a Velika Britanija će biti uz zemlje regiona sve dok one grade zajedničku budućnost.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore