Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

February 25, 2016

IPSOS: 70 odsto građana vjeruje da će Crna Gora postati članica NATO-a

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Ukoliko bi se ove nedjelje održavao referendum za članstvo Crne Gore u NATO, 76 odsto građana bi izašlo na glasanje. U tom slučaju za učlanjenje Crne Gore u NATO bi glasalo 42 odsto građana, dok bi protiv glasalo 38 odsto građana. Bez obzira na to da li lično podržavaju NATO ili ne, čak 70 odsto građana vjeruje da će Crna Gora na kraju postati članica NATO-a, pokazalo je istraživanje IPSOS-a

Prema istraživanju IPSOS-a sprovedenog u februaru ove godine 48 odsto građana Crne Gore ima formirano pozitivno mišljenje o NATO-u, a 47 odsto negativno mišljenje.

“Od septembra 2015. godine se bilježi značajno povećanje procenta građana koji imaju pozitvno mišljenje o NATO savezu. Od tada do februara 2016. procenat građana koji imaju pozitivno mišljenje prema NATO savezu je porastao sa 35 na 48 odsto”, ističu u IPSOS-u.

Ukoliko bi se ove nedjelje održavao refendum za članstvo Crne Gore u NATO, 76 odsto građana bi izašlo na glasanje.

“U tom slučaju za učlanjenje Crne Gore u NATO bi glasalo 42 odsto građana, dok bi protiv glasalo 38 odsto građana”, navodi se u istraživanju.

Građani bi u nešto većoj mjeri podržali učlanjenje Crne Gore u NATO u slučaju kada bi učlanjenje pomoglo da se u našoj zemlji smanji nezaposlenost i ubrza ekonomski razvoj.

“Tada bi svaki drugi građanin Crne Gore (51 odsto) podržao učlanjenje u NATO, dok bi protiv bilo 44 odsto građana. Važno je napomenuti da bez obzira na to da li lično podržavaju NATO ili ne, čak 70 odsto građana vjeruje da će Crna Gora na kraju postati članica NATO”, pokazuje istraživanje.

Oko dvije petine građana vjeruje da je Crna Gora pozivom u NATO uspjela da se kao država plasira u “klub odabranih“ zemalja koje su stabilne i ekonomski razvijene (41 odsto), kao i da bi ulazak naše zemlje u NATO značio da Crna Gora nepovratno ide ka tome da postane bolje mjesto za život svojih građana (44 odsto).

Pored toga, takođe oko dvije petine građana vjeruje da je NATO najbolji garant stabilnosti i bezbjednosti svojim državama članicama (44 odsto), kao i da bi ulazak u NATO značio jedinu pravu garanciju da će se suverenitet Crne Gore očuvati (40 odsto).About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore