Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

September 27, 2016

Formiran Savjet za saradnju sa iseljenicima

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Konstitutisanje Savjeta za saradnju sa iseljenicima nije samo zakonska obaveza, nego i gest poštovanja prema precima, ocijenio je premijer Milo Đukanović

Konstitutivna sjednica Savjeta, na kojoj je verifikovano 80 članova tog tijela, održana je danas u Podgorici.

Đukanović je podsjetio da je Vlada 28. jula imenovala Savjet za saradnju sa iseljenicima, čiji su članovi predstavnici dijaspore i državnih i drugih institucija.

On je rekao da je Savjet jedan od instituta definisanih Zakonom o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, koji je usvojen prošle godine.

“Konstitutivnom sjednicom zaokružuje se institucionalna infrastruktura, kojom je obuhvaćena ova značajna dimenzija države politike“, kazao je Đukanović.

Time se, kako je naveo, dodatno potvrđuje odgovoran odnos Vlade prema dijaspori, koja je važan partner u procesu snaženja bilateralnih odnosa sa zemljama u kojima postoji crnogorska iseljenička zajednica.

„Na konstituisanje ovog Savjeta ne gledam samo kao na ispunjavanje zakonske obaveze. Na određeni način ovo je i gest poštovanja prema precima, koji su vjekovima odlazili na zaradu, na put bez povratka, i ostajali u tuđini, željni bliskih, željni zavičaja i svoje Crne Gore“, poručio je Đukanović.

On je zahvalio dijaspori na ogromnom doprinosu obnovi crnogorske nezavisnosti.

.Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, kazao je da je siguran da će Savjet imati značajnu ulogu u budućem kreiranju saradnje sa iseljenicima i osmišljavanju konkretnih aktivnosti i projekata na tom planu.

On je naglasio da je unaprjeđenje odnosa i saradnja sa iseljeništvom vrlo kompleksan posao koji zahtijeva uključivanje i posvećenost više državnih organa, a vrlo često i interresorni pristup.

„Siguran sam da će konstituisanjem Savjeta, Uprava dobiti ozbiljnog i jakog saradnika, kao i da će naše zajedničke aktivnosti obezbijediti punu prisutnost i uvažavanje problematike, i da ne zabodravimo potrebe iseljeništva na svim nivoima“, kazao je Mitrović.

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, kazao je da su iseljenici, iako žive u drugim državama, u velikoj mjeri sudionici i crnogorske stvarnosti.

„Glavni grad želi da u narednom periodu još više učvrsti i osnaži sradnju sa našim iseljenicima. Smatramo da je saradnja na tom planu neophodna za ekonomski, kulturni i društveni razvoj Glavnog grada, ali i čitave Crne Gore“, rekao je Stijepović.

On je ocijenio da je konstituisanje Savjeta snažan doprinos unaprjeđenju i konkretizaciji saradnje sa iseljenicima.

„Koja će nas dodatno približiti i pomoći nam da zajednoičkim snagama našu domovinu učinimo razvijenijom i ljepšom za život“, kazao je Stijepović.


(Mina)About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore