Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

December 27, 2015

ĐUKANOVIĆ: Pokrenuću provjeru povjeranja Vladi

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Premijer Milo Đukanović najavio je provjeru povjerenja svojoj Vladi u što kraćem vremenskom roku

„To ću učiniti ja u jednom kratkom roku, u nekoliko narednih dana, po proceduri koja se podrazumjeva, a tu odluku mora donijeti Vlada, bez obzira na to što je može inicirati premijer. Dakle, ja ću tražiti da se ispita političko povjerenje ovoj Vladi da bi smo zaista vidjeli da li ta Vlada u ovom sastavu može da nastavi da funkcioniše do izbora ili ćemo eventualno suočiti se sa tom okolnošću da neko drugi ima parlamnetarnu većinu i prepustiti tome da formira Vladu“, rekao je Đukanović gostujući u emisiji „Živa istina“, prenosi Radio Antena M.

On očekuje da to pitanje bude vrlo brzo na dnevnom redu u parlamentu, ali kaže to nije moguće prije Nove godine, iz tehničkih razloga.

Odgovarajući na pitanje hoće li na dnevni red doći i pitanje povjerenja predsjedniku parlamentaRanku Krivokapiću, Đukanović je odgovorio da mu se čini da bi ovog trenutka bila neogovorno licitirati sa izvedenim pitanjima iz ovog prethodnog pitanja.

„Mi zaista prvo moramo da dobijemo odgovor da li je ova  Vlada politički legitimna i to želim ja da ispitam, zato što smatram da nema više nijednog razloga da živimo u neizvjesnosti, ako smo željeli da odgodimo suočavanje sa tom istinom zbog poziva u NATO, uspjeli smo u tome, sada je vrijeme da to pitanje stavimo na dnevni red, a šta iz odgovora na to pitanje proističe vidjećemo“, kazao je Đukanović.

Premijer je još jednom ponovio da je za DPS neprihatljiva ideja opozicije o prelaznoj vladi, jer je vidi kao nezasluženu priveligiju.

„Nijesam spreman da se o tome dogovaram, ali jesam o raznim drugim formama kako da vam pomognemo da otklonite sumnje i da ne bude zloupotrebe državnih resursa, da imamo čist izborni proces i da imamo kredibilnu vlast. Imamo razne ideje na umu, ali ne bi o njima u ovom trenutku“, kazao je Đukanović.

Opozicija je tražila posredničku ulogu Evropske unije u pregovorima o izbornim uslovima, DPS je bio kategorički protiv. Kao jedna vrsta kompromisa, bilo je to da se na prvom sastanku pojavio šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič u ulozi posmatrača.

Đukanović to ne doživljava kao znak jačeg prisustva EU u izbornom procesu.

„Njegovo prisustvo na tom sastanku je, po mom sudu bila stvar privatizacije parlamenta od strane njenog predsjednika. Predsjednik parlamenta je bez konsultacija sa onima koje je pozvao na dijalog dao sebi za pravo, da protivno većinski saopštenim stavovima o nepotrebnosti medijacije pozove Drobniča“, rekao je Đukanović.

Nedavno je šef diplomatije i do ljetos potpredsjenik DPS-a Igor Lukšić kazao da bi tehnički kabinet mogao biti mjera kompromisa sa opozicijom u pregovorima o izbornim uslovima. Takva izjava Lukšića nije iznenadila Đukanovića.

„Zato što sam i ranije u nekim navratima, kada smo zajedno činili neke partijske organe imao prilike da čujem takve ili slične stavove Igora Lukšića. Lukšić je čovjek koji ima svoj politički integritet, kada je taj stav iznio jasno je naglasio da je posrijedi lični stav, koji se razlikuju, kao što je poznato od stava DPS i njenih organa. Nijesam, nažalost imao priliku da zbog obostrane gužve i zauzetosti poslom razgovaram sa Lukšićem na tu temu, ali gotovo da nema potrebe za tim razgovorom, jer znamo da o tom pitanju mislimo različito i sa tim i mnogim razlikama dosta dobro međusobno funkcionišemo“, napomenuo je Đukanović.

Cijeli intervju sa premijerom Vlade Milom Đukanovićem biće emitovan večeras na Anteni M od 20 sati,  u istom terminu pogledati na Atlas televiziji i Prvoj.


 

Izvor: Radio Antena M

foto: rs.n1info.comAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore