Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

December 14, 2016

Đukanović: Lavrovu možda dozvoljeno da daje bahatije izjave, ja ostajem u politici

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović kaže da on zastupa isključivo interese Crne Gore, čime je odbacio kritike koje je nedavno na njegov račun iznio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekavši da je Đukanović “prekršio obećanja i izdao Rusiju”.

“Ministru spoljnih poslova Rusije, kao predstavniku velike zemlje, možda je dozvoljeno da daje i malo bahatije izjave, ali mi moramo da vodimo računa o vitalnim interesima naših građana”, rekao je Đukanović na snimanju specijalnog izdanja regionalne informativne emisije “Okruženje”, koja je danas u Beogradu obilježila pet godina uspješnog emitovanja.

Đukanović je naveo da nema nikakvu potrebu da objašnjava da on zastupa interese Crne Gore, te da jedino njih i može da “izda”, a ne prigovore koji dolaze sa “moskovske adrese”

“Moji interesi i sve moje obaveze su one koje sam preuzeo na izborima u Crnoj Gori i odgovorno se ponašam prema njima”, jasan je bivši premijer.

On je dodao da je Rusija uvjek imala prigovor na proširenje NATO-a, ali ne zbog toga što je Crna Gora velika opasnost već zbog globalnog zahlađenja odnosa, u čemu se Crna Gora našla “na liniji vatre”.

“To nije pokolebalo našu odlučnost. Imamo poštovanje prema tradiciji i dobrim odnosima sa Rusijom, ali preduzimamo korake koji su u našem interesu, a to su evropske i evroatlantske integracije”, rekao je Đukanović.

Đukanović kaže i da ostaje u politici, ali iz druge pozicije.

On je rekao da nikada ne kalkuliše, kao i da se do sada dva puta povlačio, ali da su različite okolnosti uticale na to da se, ipak, ponovo vrati u politički život.

“Ostajem u politici iz druge pozicije, iza dnevne političke scene”, rekao je Đukanović i dodao da smatra da ima i iskustva i inspiracije da pomogne.

Đukanović je takođe istakao da zemlje regiona ne bi trebalo da se blokiraju u napretku ka zajedničkim evropskim ciljevima.

“Jasno vam je da je Crna Gora protv bilo kakve blokade kada je u pitanju strateški interes svih zemalja našeg regiona, a to je napredak ka zajedničkim evropskim ciljevima”, rekao je Đukanović.

Dodao je da zato vjeruje da će taj problem biti prevaziđen, a Crna Gora kao država koja je, kaže, sada najodmaklija na tom putu ka evropskom cilju, uvjek je spremna da sva svoja iskustva, prije svega dobru namjeru, podijeli sa svima.

“Uključujući i Srbiju, da pokušamo da doprinesemo postizanju dobrog tempa svih zemalja regiona“, istakao je on.

Đukanović je ocijenio da je najveći problem regiona ekonomska zaostalost.

“Ja sam neko ko je ubijeđen da su svi problemi koje vidimo na površini, posljedica jednog tragičnog, viševjekovnog ekonomskog zaostajanja svih zemalja regiona. Mi ne možemo taj problem riješiti ako ne otkrijemo tu dimenziju današnjeg stanja“, naglasio je on.

Đukanović je izrazio strijepnju da zemlje regiona to nisu dovoljno dobro uradile u prethodnom periodu, a da ni EU to nije sagledavala u potrebnoj mjeri.

“Mislim da smo napravili izvjestan korak i da je sada potrebno istrajati na evropskoj politici, a posebno je važno da Unija istraje na toj politici, jer se ona suočava sada sa mnoštvo svojih problema zbog čega prijeti opasnost da politika proširenja i odnos prema Zapadnom Balkanu padne u drugi plan“, ukazao je on.

Upitan za odnos prema NATO, Đukanović je rekao da je ključni problem Zapadnog Balkana nestabilnost i da bez rješavanja tog problema nećemo moći ni da se ozbiljnije u kontinuitetu posvetimo pitanju prevazilaženju dubokog jaza ekonomske zaostalosti svih zemalja regiona.

“Po našem viđenju između integracije i stabilnosti Zapadni Balkan je znak jednakosti. Naše uvjerenje je da je integracija drugo ime za stabilnost. Zato idemo snažno putem integracije i u NATO i EU. Razumijemo da određene države, Srbija ima izvjesnu rezervu, i jako je dobro da prema toj rezervi, kada je riječ o NATO integraciji, svi imaju puno razumijevanje, posebno NATO. Svako ima pravo na svoj izbor“, poručio je on.

Đukanović je podvukao da je uvjerenje Crne Gore da će jedina poudzana budućnost svih zemalja regiona biti u punoj evropskoj i evroatlanstkoj integraciji.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore