Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

May 25, 2016

Crna Gora zasad ne glasa, ali utiče na odluke NATO

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Nakon skoro deset godina partnerstva NATO i Crne Gore i tijesne saradnje sa ovim vojnim savezom, naša zemlja, prethodne nedjelje učinila je i posljednji korak ka članstvu pokazala je članicama Alijanse da je kredibilan partner i da će njeno članstvo u savezu značiti korak ka većoj stabilnosti regiona u kojem, priznaju to u NATO, ali i u evropskim institucijama, Podgorica ima važnu ulogu.

Nakon što Protokol ratifikuju nacionalni parlamenti, crnogorska zastava će se zavijoriti sa ostalih 28 NATO zastava i Crna Gora će iz statusa posmatrača bez prava glasa na skupovima Alijanse postati ponopravna članica vojnog saveza.

Do tada će, kako je Dnevnim novinama kazao visoki NATO zvaničnik, Crna Gora sjedjeti za stolom Alijanse, a njeni civilni i vojni predstavnici biće u mogućnosti da se pridruže svim aktuelnim raspravama u NATO.

“Oni će imati pravo da budu saslušani i da utiču na razgovore. Međutim, oni neće učestvovati u glasanju prije nego što proces ratifikacije bude završen. Crna Gora će dobiti formalni poziv da pristupi Sjeverno-atlantskom savezu i da postane 29. članica NATO onda kada parlamenti u svih 28 savezničkih zemalja ratifikuju protokol o pristupanju, koji je potpisan od strane članica nAtO 19. maja. Crna Gora će pripadati našoj jedinstvenoj porodicu naroda, najuspješnijem savezu u istoriji”, rekao je sagovornik DN.

Na pitanje šta se od naše zemlje očekuje u narednom periodu, on ističe da je Crna Gora ostvarila napredak u oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Novi zakoni su uspostavljeni i nove strukture pripremljene. Naglasak je sada na implementaciji. Proces pristupanja je izazov. To zahtijeva nastavak reformi, posebno za dalje jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije”, ocijenjeno je iz Alijanse.

Sagovornik Dnevnih novina objašnjava da je Protokol pravni osnov za NATO da pozove Crnu Goru da formalno pristupi ugovoru.

“To će se dogoditi nakon što svi učesnici Vašingtonskog sporazuma završe svoje unutrašnje procese i ratifikuje protokol o pristupanju. U tom trenutku, Crna Gora će biti formalno pozvana da pristupi Ugovoru, nakon čega može deponovati svoju odluku o pristupanju. Od tog trenutka, Crna Gora postaje strana u ugovoru”, zaključio je zvaničnik NATO-a.


Izvor: Dnevne novineAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore