Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

December 2, 2015

Crna Gora dobila poziv za članstvo u NATO

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Crna Gora je zvanično dobila poziv za punopravno članstvo u NATO. Tu odluku su jutros, na sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu, jednoglasno donijeli ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica Alijanse.

“Istorijska odluka ministara. Odličan dan za Crnu Goru, NATO i region. Ovime potvrđujemo politiku otvorenih vrata. NATO poziva Crnu Goru u savez. Čestitamo Vladi i građanima na ovom dostignuću”, poručio je Stoltenberg.

On je naglasio da su savezničke države prepoznale posvećenost naše zemlje ispunjavanju obaveza.

“Konkretne rezultate te posvećenost vidimo danas. Nakon pozivanja u NATO, Crnoj Gori tek predstoji važan dio posla“, poručio je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je zatim crnogorskim ministrima vanjskih poslova i evropskih integracija i odbrane Igoru Lukšić i Milici Pejanović Đurišić zvanično saopštio da je Crna Gora pozvana u NATO.

Lukšić uvjeren-NATO je napravio pravu odluku pozivajući Crnu Goru u Alijansu.

“Crna Gora danas otvara novo poglavlje. Mislim da smo zaslužili poziv. Ovo je sjajna vijest za ostale zemlje Balkana. Nastavićemo sa reformamam u istom intenzitetu kao do sada. Napravili ste pravu odluku pozivajući Crnu Goru u NATO“, naglasio je crnogorski šef diplomatije.

Na samitu u Velsu bili smo na korak od ostvarivanju naših spoljnopolitičkih ciljeva koje smo postavili još od obnove nezavisnosti prije devet godina. I taman kad smo htjeli da uđemo u predvorje NATO-a, vrata su nam prošle godine bila na pola otvorena uz poruku-morate se još potruditi da biste zavrijedili pozivnicu za ulazak u Alijansu.

Uz maksimalno angažovanje cjelokupne državne administracije, ono što nijesmo uspjeli prošle, uradili smo ove godine-u crnogorskoj istoriji ostaće zapisano to što smo naše tradicionalne vrijednosti dodatno osnažili novim vrijednostima savremenih demokratija i što smo na međunarodnoj sceni zakoračili sa većom odgovornošću za globalni mir, stabilnost i napredak.

Saveznici su pokazali interesovanje da naša zemlja ispuni sve obaveze još na samitu u Velsu. Naime, tada je Crnoj Gori data inicijativa koja nije do tada bila ponuđena nijednoj drugoj državi koja pretenduje na članstvo u NATO. Ono što je još značajnije, ova nova forma saradnje lansirana je u posljednjoj fazi procesa pridruživanja – sa fokusom samo na posljednja preostala pitanja.

Upućivanjem pozivnice potvrđeno je da je naša zemlja demokratska, stabilna, sigurna, dobro razvijena, da dijeli iste vrijednosti kao i najnaprednije zemlje svijeta i da ima standardno pravno okruženje baš kako treba.

Ulaskom u NATO Crna Gora će steći bezbjednije i sigurnije tržište za strana ulaganja i smanjiće rizike kada do investicije dođe.

NATO članstvo takođe jača politički uticaj Crne Gore, jer omogućava podizanje nivoa svijesti i daje mogućnost konsultacije sa drugim saveznicima oko osjetljivih pitanja.

Crna Gora je jedna od najmlađih članica Partnerstva za mir koja je pristupila 2006. Unutar tog okvira NATO i Crna Gora razvijaju saradnju sa fokusom na demokratskim, institucionalnim i odbrambenim reformama, kao i praktičnu saradnju u drugim oblastima. Crna Gora je sa NATO-om ugovorila svoj prvi Individualni program partnerstva IPP januara 2008, koji postavlja temelje programa saradnje između ove države i NATO-a. Crna Gora trenutno razvija Individualni partnerski akcioni plan IPAP, kako bi produbila postojeću saradnju sa NATO-om. U aprilu 2008, Crnoj Gori je upućen poziv da otpočne Intenzivni dijalog sa NATO-om u odnosu na njene aspiracije za članstvo i povezane reforme.

Međutim, dobijanjem pozivnice Crna Gora ne završava svoj posao. Nakon što su savezničke države uputile poziv Crnoj Gori u NATO, one su zvanično pozvale našu zemlju da počne pregovore o pristupanju Alijansi i to je prvi korak ka punopravnom članstvu.

Kako nalaže procedura NATO-a, nakon današnje pozitivne odluke ministara, formalni poziv bi iste nedjelje trebalo da uputi generalni sekretar Jens Stoltenberg crnogorskom šefu diplomatije Igoru Lukšiću.

Nakon toga, Lukšić uzvraća pismom u kojem navodi da naša zemlja prihvata obaveze članstva. Zatim, sve zemlje članica NATO-a potpisuju Protokol o pristupanju naše zemlje Alijansi, koji, zatim, moraju ratifikovati Vlade zemalja članica Alijanse.

Konačan korak ka članstvu je predavanje Protokola o pristupanju SAD, odnosno Stejt departmentu gdje se čuvaju svi dokumenti alijanse, što državu čini punopravnim članom NATO-a.


 

Izvor: CdMAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore