Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalCrna Gora

December 22, 2015

Ambasada SAD-a na Kosovu: Nema greške u demarkaciji granice sa Crnom Gorom

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Ambasada Sjedinjenih Američkih Džava na Kosovu objavila je da je imala uvid u demarkaciju granice sa Crnom Gorom i ocijenila da je urađena u skladu sa Ustavom iz 1974. godine

“State Department je detaljno pregledao demarkaciju granice Kosova i Crne Gore koju je pripremila kosovska Državna komisija za obilježavanje i održavanje državne granice. Demarkacija je obavljena u skladu sa Ustavom SFRJ iz 1974. godine”, saopšteno je iz Aabasade SAD-a u Prištini.

Evropska unija je postavila Kosovu uslov demarkacije granice zbog liberalizacije viznog režima.

“Napominjemo da je sklapanje Sporazuma o označavanja granice uslov EU za liberalizaciju viznog režima i predstavlja važan korak na putu Kosova prema evropskim integracijama”, navodi se između ostalog u saopštenju Ambasade SAD-a na Kosovu.

Zamjenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova Hašim Tači je na Twitteru objavio da je State Department saopštio da nije bilo greške u demarkaciji granica između dvije države.

Sporazum o državnoj granici Crne Gore sa Kosovom potpisan je u Beču 26. avgusta.

Pregovori u vezi sa razgraničenjem i utvrđivanjem državne granice između Crne Gore i Kosova počeli su u novembru 2012. godine, a završeni u junu ove godine.

Predstavnici opozicionih partija na Kosovu protivili su se predloženom Sporazumu o granici sa Crnom Gorom. Vlada Kosova je pozvala eksperte iz EU i Sjedinjenih Američkih Država, kako bi izvršili reviziju Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.


 

Izvor: CdM

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore