Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalAntropologija

July 29, 2019

Bajram kod Muslimana Crne Gore

More articles by »
Written by: admin
Tags:

OBIČAJI MUSLIMANA CRNE GORE

 

Bajramski dan, odnosno noć, Muslimani će provesti u molitvi ili slušajući učenje Kur’ana, pjevanje pobožnih pjesama, melodično citiranje stihova Mevluda (Spjev u slavu rođenja Muhameda). Nema vesele pjesme, nema glasnog smijeha, nema džumbusa i šale i zabave, svega onoga što se inače Bajramom, barem kada je u pitanju mladež, toleriše.

9b (Custom)

Pa i za Bajram se preporučuje skromnost. Nijesu rijetki bili bajramski vazovi (propovijedi) u džamijama kojima je kao tema poslužila poznata kasida (pjesma u slavu i pohvalu) za koju se pretpostavlja da je djelo Ebu Vuhejba, pjesnika pod imenom Behlul koji je živio u vrijeme halife Harun-al-Rašida (krajem VIII. stoljeća). Stihovi u prijevodu glase:

 

Nije Bajram onome tko oblači nove 

i gizdave haljine.

Bajram je samo onome tko je siguran 

od prijetnje (Allahove).

Nije Bajram onome tko se nakadi na

mirišljavo drvo.

Bajram je samo onome tko se pokaje

i ne vraća se više na grijeh.

Nije Bajram onome tko se gizda

i kiti ovozemaljskim nakitima.

Bajram je samo onome tko se

bogobojaznošću opskrbi i osigura.

Nije Bajram onome tko punokrvne atove jaše.

Bajram je samo onome tko se prođe

i napusti poroke i grijehe.

Nije Bajram onome tko stere skupocjene

tepihe.

Bajram je samo onome  tko sretno prebrodi

svoj put životni.

10b (Custom)U običajima proslave Ramazanskog i Kurban bajrama nema bitne razlike, osim što se na Kurban-bajram donosi simbolična žrtva, tj. kolje se ovan, ovca, odnosno goveče. Meso se, u pravilu, dijeli rodbini i prijateljima (preporučljivo siromašnijim) i to 2/3, a dio 1/3 domaćin obično ostavlja samoj obitelji. Običaj je prvog dana Bajrama primiti u posjet rodbinu i prijatelje, ili ih zijaretiti (posjetiti), zavisno već o uhodanim pravilima ophođenja. Mlađi obavezno prvog dana posjećuju roditelje i stariju rodbinu, amidže (stričeve), dajdže (ujake), tetke i druge, a narednih dana dočekuju svoje bajramske goste. Darovi koji se daju i izmjenjuju Bajramom, zovu se bajramluci. Uoči Bajrama, poslije ikindije (popodnevne molitve), uobičajeno je ”otići na mezar” (posjet svojih predaka i rodbine) i proučiti im fatihu (prvo poglavlje Kur’ana) i moliti da im Bog daruje dio svoje bezgranične milosti.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore