Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalAktuelnosti

September 20, 2016

Završen projekat Kulturno nasljeđe Muslimana Crne Gore – internet prezentacija

More articles by »
Written by: admin
Tags: ,

Poslije tromjesečnog rada završen je projekat ”KULTURNO NASLJEĐE MUSLIMANA CRNE GORE – INTERNET PREZENTACIJA”. Poslije istraživanja dostupne naučne i druge literature o spomenicima materijalne kulture Muslimana u Crnoj Gori, sastavljen je opšti i glavni spiska spomenika koji su tokom juna, jula i avgusta fotografisani. Na osnovu priklupljenih podataka napisno je trideset radova i u narednom periodu biće prezentovani na portalu Glas Muslimana Crne Gore. Obuhvaćeni su svi gradovi u Crnoj Gori gdje postoje spomenici, odnosno tragovi duhovne i materijalne kulturne baštine Muslimana Crne Gore koja se negira, svojata, zapostavlja i nebrigom uništava.

Cilj ovog projekta je da se kroz prezentaciju materijalne i duhovne kulture Muslimana Crne Gore pokrenu nadležni organi da se sačuva nasljeđe koje najviše strada upravo u vremenu kada je najlakše evidentirati, sanirati i trajno zaštititi neprocjenjivo blago koje svjedoči o susretu civilizacija i konfesija na malom prostoru Crne Gore što je čini kulturno bogatom i privlačnom destinacijom.

Prezentacijom trideset članaka sa fotografijama će se javnosti ukazati na probleme koji iz godine u godinu doprinose da je kulturnog blaga sve manje, odnosno da je ono u sve lošijem stanju. Na ovaj način će čitalačka javnost u narednih tri mjeseca imati priliku da sazna o spomenicima materijalne i nematerijalne kulture Muslimana Crne Gore te će ne samo čitaoci iz Crne Gore već i regiona i svijeta kroz portal Glas Muslimana Crne Gore biti u potpunosti informisani o problemima i načinu rešavanja istih (zaštitom i restauracijom). Ovi sadržaji će afirmisati multinacionalnost i multikulturalnost Crne Gore i mapirati sve spomenike Muslimana Crne Gore i predložiti načine rješavanja.

Donator projekta je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore