Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalAktuelnosti

May 27, 2016

Zasijedao Vojni komitet NATO-a: Crna Gora učestvovala prvi put kao posmatrač

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Crna Gora juče je prvi put učestvovala kao posmatrač na sastanku Vojnog komiteta NATO kojim je predsjedavao general Petr Pavel. 

Otvarajući jučerašnju sjednicu, predsjedavajući Vojnog komiteta general Petr Pavel kazao je da je Crna Gora “i vojno i politički napravila ogromne korake u posljednjih deset godina”.

“Budući da je doživjela preporod kao nezavisna država, Crna Gora je doprinijela NATO, EU i operacijama UN i ohrabrila regionalnu saradnju i kompromis na Balkanu. Crna Gora je posvećena napretku. Napretku u okviru njenih granica, napretku na Balkanu, napretku u Mediteranu i napretku u širem evropskom regionu”, rekao je Pavel.

Obraćajući se predstavnicima savezničke vojske, kapetan Dragoslav Pumpalović, vršilac dužnosti vojnog predstavnika Crne Gore, naglasio je da je počastvovan što je imao priliku da se obrati u ime Crne Gore prvi put.

“Dozvolite mi da vas uvjerim da je proces integracija u NATO broj jedan prioritet za Ministarstvo odbrane Crne Gore odbrane i Generalštab kako sad, tako i u godinama koje dolaze, a naš cilj je da se dostignu kapaciteti usklađeni sa NATO standardima”, rekao je Pumpalović.

“Crna Gora će biti pouzdan član posvećen NATO vrijednosti i doprinosi naporima da se promoviše stabilnost i sigurnost”, dodao je on.

Ministri spoljnih poslova NATO 19. maja donijeli su istorijsku odluku potpisujući Protokol o pristupanju naše zemlje Alijansi. Nakon potpisivanja, Crna Gora je dobila status “posmatrača”, čime je njenim predstavnicima omogućeno da učestvuju na sastancima saveznika.

Nakon što svih 28 saveznika ratifikovuju Protokol o pristupanju, Crna Gora može pristupiti Vašingtonskom sporazuma i postati punopravni član Alijanse.


Izvor: Dnevne novineAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Rožaje: Obilježeno 10 godina Savjeta Muslimana Crne Gore (FOTO)

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore svečanom manifestacijom u Rožajama obilježio deset godina postojanja. FOTO: Radio Televizija Rožaje
by admin
0

 
 

10 godina rada: Svečanost Muslimanskog savjeta u Rožajama

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore ima čast i zadovoljstvo da Vas pozove na: SVEČANOST Povodom desete godišnjice postojanja i rada . Rožaje, subota, 8. decembar 2018. godine sa početkom u 18 sati Sala Centra za kulturu R...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori