Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalAktuelnosti

October 13, 2016

U izbornoj noći mogu se desiti neredi: Spreman energičan odgovor!

More articles by »
Written by: admin
Tags:
Aktuelna bezbjednosna situacija je stabilna, ali operativna saznanja Uprave policije ukazuju na to da u izbornoj noći, u nedjelju 16. oktobra, može doći do pokušaja izazivanja nereda i eventualno njihove eskalacije, na što će, ukoliko se dogodi, policija imati efikasan i energičan odgovor shodno policijskim ovlašćenjima. To je poručio direktor UP Slavko Stojanović nakon što je održao kolegijum u proširenom sastavu

U susret predstojećim izborima, na kolegijumu je razmatrana i dinamika aktivnosti koje su utvrđene planom postupanja u svrhu preventivnog delovanja, kako bi se održao stabilni bezbjednosni ambijent za nesmetano odvijanje izbornog procesa, saopšteno je iz UP.

„Smatrao sam bitnim da u tom smislu naglasim nephodnost održavanja stabilnog javnog reda i mira i zakonitog postupanja svih policijskih službenika, a u cilju zaštite bezbjednosti građana i njihove imovine i Ustavom zagarantovanih prava i sloboda, prevencije i sprječavanja vršenja i otkrivanja krivičnih djela i prekršaja, kao i zaštite štićenih objekata i objekata od značaja. Policijski službenici će, tokom preduzimanja policijskih aktivnosti, postupati u skladu sa nadležnostima i ovlašćenjima, a shodno kodeksu policijske etike i uz očuvanje profesionalnog i ličnog integriteta. Takođe, jednako važnom cijenim i zaštitu policijskih službenika od eventualnih napada koji se neće tolerisati“, kazao je Stojanović.

Nakon analize aktivnosti koje su planirane, kolegijum je zaključio je da su službenici Uprave policije spremni da odgovore svim bezbjednosnim izazovima u cilju zaštite bezbjednosti građana što je prioritet, te da se incidenti, koji bi bili učinjeni od bilo kojih lica ili grupa, neće dozvoliti.

„Ovo iz razloga što operativna saznanja ukazuju na to da može doći do pokušaja izazivanja nereda i eventualno njihove eskalacije, na što će, ukoliko se dogodi, policija imati efikasan i energičan odgovor shodno policijskim ovlašćenjima. Policijski službenici će stoga odlučno, profesionalno i zakonito djelovati u cilju sprječavanja pokušaja činjenja ili vršenja bilo kakvog delikta. Službenici policije će, u komunikaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima za prekršaje, blagovremeno djelovati kako bi svako lice koje eventualno bude izazvalo incidente ili na bilo koji način bude kršilo zakon u vrijeme prije, tokom trajanja i nakon izbora, bilo efikasno procesuirano za učinjeni delikt“, zaključio je Stojanović.

Kolegijumu su prisustvovali načelnici centara i odjeljenja bezbjednosti, rukovodioci regionalnih centara granične policije, komandanti Specijalne antiterorističke jedinice i Posebne jedinice policije, rukovodilac Forenzičkog centra i rukovodioci odjeljenja u okviru policije.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore