Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalAktuelnosti

July 21, 2016

Reagovanje Matice muslimanske Crne Gore

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Organizatoru prve javne prezentacije Leksikona Bošnjaka/Muslimana u Crnoj Gori i izdavaču Udruženju za kulturu Bošnjaka Almanah

 matica_M - Kopirati

Ignorišući nepostignutu saglasnost o Idejnom rješenju  naslova i sadržine Leksikona Muslimana i Bošnjaka, na Okruglom stolu održanom 25. marta 2016. godine, autori Akademik Šerbo Rastoder i Mr. Sait Šabotić, su napisali Leksikon Bošnjaka/Muslimana u Crnoj Gori i zakazali prvu javnu prezentaciju za 22. juli, u Islamskom centru u Baru.

Na Okruglom stolu predsjednik Savjeta muslimanskog naroda i predsjednik Matice muslimanske Crne Gore su predložili da se piše Leksikon Muslimana i Bošnjaka, ili Bošnjaka i Muslimana, jer ne postoji dvojna nacionalnost Bošnjak/Musliman. Građani su se na popisima stanovništva 2003. i 2011. godine nacionalno izjasnili kao Bošnjaci i kao Muslimani, jer nacionalni identitet je lično, individuaalno ljudsko pravo zagarantovano međunarodnim pravnim normama i Ustavom Crne Gore. Niko nema pravo da negira lično nacionalno izjašnjavanje i da mu nameće drugo, nepostojeće, dvojno, jer to je nametanje asimilacije.

U Preambuli Ustava Crne Gore je zapisano:

odlučnosti  da smo slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati i drugi, privrženi demokratskoj i građanskoj Crnoj Gori“.

Besmislena i asimilatorska kovanica Bošnjak/Musliman je remek djelo Prof. Šerba Rastodera, iskazano u Izjavi Radio Slobodna Evropa, koju je prenio časopis „Građanih“, decembar 2003, (28), nezadovoljan rezultatima popisa, izjavio je: …. „da će sada nacionalna oznaka Bošnjaka i Muslimana biti Bošnjaci-Muslimani“.

Na osnovu statutarnih ciljeva i zadataka, nacionalne opredijeljenosti i riješenosti autohtonih Muslimana Crne Gore da očuvaju svoj nacionalni identitet i ne prihvate bošnjačku asimilaciju, stavova organa upravljanja Matice muslimanske Crne Gore i suprostavljanja svakom vidu negiranja nacionalnog identitetaa i nametanja drugog, neustavnog, nezakonitog i suprotnog međunarodnim normama o zabrani asimilacije i negiranja ličnog nacionalnog izjašnjavanja građana kao Musliman i kao Bošnjak i nametati im nepostojeće dvojne nacionalnost Bošnjak/Musliman, upućuje se ovo reagovanje. Takve dvojne nacionalnosti nema u Bosni i Hercegovini, Srbiji niti ma kojoj drugoj državi u kojoj žive i Muslimani i Bošnjaci. Po toj logici u Crnoj Gori bi trebalo pisati Crnogorci/Srbi ili u Srbiji Srbi/Crnogorci, što se ne radi.

Tražimo od autora Leksikona da naslov i sadržina Leksikona bude Bošnjaka i Muslimana ili da se iz naslova i sadržine Leksikona biriše nacionalna odrednica Musliman i piše Leksikon Bošnjaka. Muslimani će, ako ocijene cjelishodnim, napisati svoj Leksikon.

Vrijeme je da akteri negiranja nacionalnog identiteta autohtonih Muslimana Crne Gore i nametanja im političke i asimilatorske tvorevine Bošnjak, shvate i prihvate da su Muslimani i Bošnjaci u Crnoj Gor i uopšte, dva naroda, kao što su to Crnogorci i Srbi, koji imaju istu religiju. Sa istom religijom u svijetu ima bezbroj nacija i naroda, pa zašto tako nešto se ne prihvata da postoji u Crnoj Gori, kada je stvarnost i Ustavna verifikacija.

Očekuje se od pozvanih profesora izvan Crne Gore i drugih učesnika prve javne prezentacije Leksikona, da uvaže ovo Reagovanje i onemoguće izdvanje asimilatorskog izdanja.

Ukoliko se izda Leksikon Bošnjaka/Muslimana, koji je asimilatorski, jer negira lično nacionalno izjašnjavanje Bošnjak i Musliman, slijede mjere i aktivnosti onemogućavanja distribucije i preduzimanja mjera odgovornosti autora koji neosnovano negiraju nacionalni identitet Bošnjaka i Muslimana i nameću im nepostojeći dvojni asimilatorski identitet Bošnjak/Musliman.

Očekuje se uvažavanje argumenata datih u Reagovanju.

        

PREDSJEDNIK,

Akademik Avdul KurpejovićAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore