Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalAktuelnosti

September 29, 2015

Projekat Tradicionalna žena Muslimanka (književnost – odijevanje – porodica)

More articles by »
Written by: admin
Tags:

U prostoru etno restorana „Čardak“ u mjestu Gubavač nadomak Bijelog Polja, održana je tribina ”Tradicionalna žena Muslimanka” a u okvuru istoimenog projekta, koji je finansiran od strane Fonda za zaštitu i očuvanje prava manjina u Crnoj Gori. Nosilac projekta je Emina Fetić. Pokrovitelj projekta je Savjet Muslimana u Crnoj Gori. Gosti na tribini su se bavili dvjema temama i to: ”Način i razlog tradicionalnog oblačenja žene Muslimanke” i ”Žena Muslimanka u lirsko-epskoj poeziji Muslimana”. Prezentaciju i izlaganje na prvu temu imali su: Edina Gredić, studentkinja Turskog jezika i književnosti, Selma Hodžić, dipl. ecc i Redžo Bučan mještanin koji je pokazao haljinu staru 150 godina koja je sačuvana u njegovoj porodici.

U okviru druge teme ”Žena Muslimanka u lirsko-epskoj poeziji Muslimana”, prisutni su ispratili izlaganje: Bojana Rajevića, profesora književnosti sa Cetinja, Radoja Femića, asistenta Filološkog fakulteta u Nikšiću i Ljubomira Rakovića, brucoša na pravnom fakultetu u Podgorici.

U okviru zadate teme profesor Rajević je imao izlaganje ”KONSTRUISANJE RODNIH NORMI KROZ NJIHOVO KOMPULZIVNO PONAVLJANJE U BALADI HASANAGINICA” u kome je kazao: ”Identitet se uspostavlja ponavljanjem određenih obrazaca ponašanja koji se u datom modelu kulture smatraju društveno prihvatljivim. Hasanaginica je u potpunosti određena ulogom koju ima u odnosu na Hasanagu. Balada nam uopšte ne saopštava njeno ime. Hasanaginica svoj identitet pokušava da gradi kroz proces potčinjavanja u odnosu na nosioce muškog principa: Hasanagu, Pintorović bega, Imotskog kadiju i u odnosu na djecu. Kroz tekst Hasanaginice prati se gubitak ideniteta supruge i majke petoro djece. Onog trenutka kada Hasanaginica biva spriječena da kompulzivno ponavlja obrasce ponašanja koje kolektiv propisuje u njenom slučaju, ona umire. Hasanaginičinu smrt treba tumačiti kao ukidanje subjekta koji postoji samo dok ponavlja propisane norme. Motiv stida je dio emotivnog identiteta žene Muslimanke. Višesmislenost tog motiva je ono što nas opčinjava u ovoj baladi i nakon 240 godina nakon što je nastala. Važna je i uloga pjesnika-pjevača koji je u baladi prisutan da bi legitimizovao Hasanaginičine postupke kao društveno prihvatljive, označavajući je kao ženu koja je “dobra kada i od roda dobra”.

Profesor Femić, je izlagao na temu ”Hasanaginica: otvorene mogućnosti čitanja ove balade”. Ljubomir Raković, student prava je svojim izlaganjem ”Lik Fatime u epu Ženidba Smailagić Meha” oduševio prisutne i opravdao epitet briljantnog poznavaoca književnosti i sjajnog izlagača.

U zabavnom dijelu prisutni su čuli recitacije lirsko epskih pjesama Muslimana, sevdalinke i hor ilahija koji je oduševio prisutne.

Organizaciju i realizaciju aktivnosti pomogao je NVU Klub kulture iz Bijelog Polja.


Izvor: http://www.savjetmuslimanacg.com/

 

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore