Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalAktuelnosti

June 6, 2016

KULTURNO NASLJEĐE MUSLIMANA CRNE GORE – INTERNET PREZENTACIJA

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori počeo je tromjesečni projekat istraživanja, sakupljanja i prezentacije na jednom mjestu cjelokupne duhovne i materijalne kulturne baštine Muslimana Crne Gore. Prezentacija će se realizovati na portalu Glas Muslimana Crne Gore gdje ćemo informisati čitaoce o nasljeđu muslimanskog naroda sa cijele teritorije Crne Gore uz fokus na probleme oko uništavanja baštine. Kroz izradu serije od trideset stručnih članaka biće obuhvaćeni svi gradovi u Crnoj Gori gdje postoje spomenici, odnosno tragovi duhovne i materijalne kulturne baštine Muslimana Crne Gore koja se negira, svojata, zapostavlja i nebrigom uništava.

najnoviji-logo

Cilj ovog projekta je da se kroz prezentaciju materijalne i duhovne kulture Muslimana Crne Gore pokrenu nadležni organi da se sačuva nasljeđe koje najviše strada upravo u vremenu kada je najlakše evidentirati, sanirati i trajno zaštititi neprocjenjivo blago koje svjedoči o susretu civilizacija i konfesija na malom prostoru Crne Gore što je čini kulturno bogatom i privlačnom destinacijom.

Ovim projektom se na medijski prostor Crne Gore ukazati na probleme koji iz godine u godinu doprinose da je kulturnog blaga sve manje, odnosno da je ono u sve lošijem stanju. Na ovaj način će čitalačka javnost imati priliku da sazna o spomenicima materijalne i nematerijalne kulture Muslimana Crne Gore te će ne samo čitaoci iz Crne Gore već i regiona i svijeta kroz portal Glas Muslimana Crne Gore i partnerske portale biti u potpunosti informisani o problemima i načinu rešavanja istih. Ovi sadržaji će afirmisati multinacionalnost i multikulturalnost Crne Gore i mapirati sve spomenike Muslimana Crne Gore i predložiti načine rješavanja.

Ciljna grupa su pripadnici muslimanskog naroda u Crnoj Gori i dijaspori kao i svi ostali zainteresovani za upoznavanje kulture, umjetnosti, tradicije, istorije i dr.

Tokom juna, jula i avgusta biće izvršeno mapiranje spomenika materijalne i nematerijalne kulture Muslimana Crne Gore, njihov obilazak, snimanje i fotografisanje kao i pisanje članaka uz podršku stručnih lica.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore